Egy 25-30 fős pécsi bűnszervezet vezetőit fogta el a rendőrség, amikor egy Hollandiából lopott luxusjachttal próbáltak meg belépni Magyarországra – közölte a rendőrség szerdai (szeptember 26.) budapesti sajtótájékoztatóján.

Orosz István alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni főosztály helyettes vezetője azt mondta, a pécsi szervezett bűnözői csoport kiterjedt magyarországi és külföldi kapcsolatokkal rendelkezett. A szervezet hat tagját – négy magyar és egy holland férfit, valamint egy magát szerb származású holland nőnek kiadó pécsi nőt – múlt héten pénteken fogta el a Bűnügyi Ellátó Igazgatóság bevetési egysége, amikor belépésre jelentkeztek Komáromnál a Dunán.

Az elkövetők egy Hollandiából, Breda környékéről lopott, 418 ezer euró – 105 millió forint – értékű luxusjachton érkeztek a komáromi vízirendészet mólójához, ahol kiváló minőségű hamis okmányokat adtak át a beléptetést végző határőrnek. Az öt férfit és a nőt a rendőrség őrizetbe vette.

A magyaroknál tartott házkutatás során jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le: 4.200 darab ecstasy tablettát és 800 gramm amfetamin port foglaltak. emellett megtalálták azt a lakást is, ahol a hajó hamis iratait készítették.

Orosz István elmondta, a hajón talált hamis okmányok – hajóvezetői engedély, valamint a vízi úton közlekedéshez szükséges egyéb iratok – kifejezetten a lopott hajó Magyarországra kerülése érdekében készültek. A rendőrség azt is tudja, ki készítette a hamis okmányokat.

Az üggyel összefüggésben egyébként még a hat gyanúsított elfogásakor az M7-es autópálya Pest megyei szakaszán elfogtak egy pécsi férfit, aki szintén a szervezett bűnözői csoport tagja volt, és akinél csekély mennyiségű kábítószert is lefoglaltak.

Az alezredes elmondta: az elkövetők szándéka az volt, hogy továbbértékesítik a luxusjachtot. Hozzátette: a szervezett bűnözői csoport vezetőinek elfogása “nagy siker”, és a rendőrség a bűnözők által felhalmozott vagyont el akarja vonni.

Kolontos Zoltán alezredes, Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság felderítő osztályának vezetője ehhez hozzátette: a Baranya megyei rendőrség jutott olyan információ birtokába, hogy a szervezett bűnözői csoport külföldön akar vagyon elleni bűncselekményt elkövetni. Az ügy nemzetközi vonatkozása miatt vonták be a Nemzeti Nyomozó Irodát.

Mint mondta, mivel az elkövetőknek holland kapcsolataik voltak, ezért vélelmezik, hogy a lefoglalt kábítószer is Hollandiából származik. A pécsi szervezett bűnözői csoport egyébként a dél-dunántúli, valamint holland és németországi kapcsolatokkal rendelkezett, de az EU dél-európai országaiban is “működtek”.

A rendőrség egyébként további őrizetbe vételekre készül az ügyben. A gyanúsítottak ellen kábítószerrel visszaélés és lopás megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, fogva tartásuk mellett.