A kormány szeptember 26-ai döntése alapján novemberben fizetik ki a kiegészítő nyugdíjemelést. A nettó átlagkereset és a nyugdíjas fogyasztói árindex várható mértékét figyelembe véve – a törvényi előírások szerint – a 2,4 %-os kiegészítő nyugdíjemelés januárig visszamenőleg jár. A novemberi 2,4 %-os kiegészítő nyugdíjemelést a januárban 4,0 %-kal növelt nyugdíj összegére számítják, és ezzel éves szinten 6,5 %-os nyugdíjnövelés valósul meg.

Ez 2,7 millió nyugdíjasnak 61 milliárd forint többletjövedelmet jelent, ami egy főre számítva átlag havi 1.700 forintos nyugdíjemelést eredményez. A visszamenőleges tíz havi kifizetés átlagosan 17.000 forintot tesz ki. Az emelés minden nyugellátásra külön jár, és az emeléssel növelt nyugdíjat veszik figyelembe a 13. havi nyugdíj kifizetésénél is. A nyugdíjasok a szokásos novemberi nyugdíjkifizetés napján minden járandóságukat egyszerre kapják meg egyetlen utalványon. Most fizetik ki a januárig visszamenőleg járó emelés 10 havi összegét, átlagosan a 17000 forintot, továbbá a 13. havi nyugdíj második felét és a márciusban kifizetett 13. havi nyugdíjrészlet korrekcióját is.

A visszamenőleges emelés nemcsak a nyugellátásokat, hanem az ún. nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokat is érinti. Ezek döntően a megváltozott munkaképességhez, a fogyatékossághoz és a politikai okból elítéltek rehabilitációjához kapcsolódó ellátások, amelyek januártól visszamenőleg szintén átlagosan 2,4 %-kal emelkednek.