A Transparency International legfrissebb jelentésében Bulgáriát és Romániát nevezi az EU két legkorruptabb államának.

A 180 országot érintő felmérésben a közhivatalnokokat és politikusokat az üzleti szféra képviselői és elemzők értékelik.
2006-ban az EU-ban a lengyel és a görög hivatalokban volt a legnagyobb a korrupció, ám mostanra helyüket átvette Románia és Bulgária.

A jelentés szerint a régi tagállamokban jóval kevesebb a visszaélés, mint az új tagországokban, de a különbség csökkenőben van. Az EU15-ök közül Portugáliában, Olaszországban és Görögországban is megvesztegethetőbbek a hivatalnokok, mint számos új tagállamban, míg Dániában és Finnországban a legalacsonyabb a korrupció. A 2004-ben csatlakozott tagállamok közül Észtország és Szlovénia mutatott kiemelkedő eredményt.

A jelentés szerint nőtt a korrupció Ausztriában és Máltán, utóbbiban már harmadik éve mérnek növekedést. A legnagyobb fejlődést Csehország, Románia és Olaszország érte el a múlt évhez képest, míg a tagjelöltek közül Horvátország és Macedónia is javított közigazgatásának helyzetén.

A Transparency International Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális igazgatója szerint, ahol az Európai Unió befolyása nő, ott javulás látható, ahol Oroszország van hangsúlyosabban jelen, ott nő a korrupció.