Az egészségügyi reform részeként elfogadott Gyógyszer-gazdaságossági törvény erős árversenyre kényszeríti a gyógyszergyártó cégeket. Amit ígértek, teljesült: az árverseny következménye a folyamatos árcsökkenés lett. Immár egy fél éve, minden hónapban csökkennek a gyógyszerárak: a rendszerváltás óta még csak hasonló mértékű csökkenésre, vagy hasonló tendenciára sem volt példa. A gyógyszerpiac az egészségügyi reform talán leglátványosabb sikertörténete.

Az elmúlt időszakban a következő változások történtek:

  • Április 1-től több mint 1000 gyógyszer ára csökkent, (ebből 634 készítménynél a termelői ár csökkenése miatt) átlagosan 16%-kal.
  • Május 1-től újabb 119 készítmény ára csökkent átlagosan 9,20%-kal.
  • Június 1-től ismét 139 gyógyszer ára csökkent átlagosan 6,04%-kal.
  • Július 1-től további 331 termék ára csökkent átlagosan 8,59%-kal.
  • Augusztus 1-től további 95 gyógyszer ára csökkent átlagosan 7,24%-kal.
  • Szeptember 1-től újabb 93 patikaszer ára csökkent átlagosan 5 %-kal.

Októbertől a folyamat folytatódik: október 1-jétől több mint 460 gyógyszer ára csökken, ezúttal átlagosan – fogyasztói árakat tekintve – 7,86 %-kal, ebből 125 terméké több mint 10%-kal, 235 terméké több mint 5%-kal. Ezek a készítmények többnyire vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok, antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők, fájdalomcsökkentők stb.

A reformtörvénynek köszönhetően a gyógyszerkassza időarányos kifizetései továbbra sem lépik túl az időarányos keretet, azaz nem növelik a költségvetési hiányt, sőt a megtakarítások az egészségügyi rendszer minőségi fejlesztésének is megteremtik a pénzügyi lehetőségeit.