Ezen a héten a tagállamok a postai szolgáltatások liberalizációjáról, a Galileo műholdrendszerről is tárgyalnak, míg az Európai Parlament bizottságai több biztost is meghallgatnak. A Bizottság a globalizációról és az európai polgárokkal való kommunikációról tesz közzé jelentést.

A hét elején ülnek össze a távközlésért felelős miniszterek, akik a postai liberalizációról és a Galileo műhold finanszírozásáról hozhatnak döntést. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy a postai szolgáltatások piacát 2009-ben nyissák meg a tagállamok. A miniszterek abban már megállapodtak, hogy a teljes piacnyitást 2011-re fejezik be, s néhány tagállam 2013-ig kap haladékot a liberalizációra. A miniszterek tárgyalnak az EU műhold-navigációs rendszeréről is, melyre további 400 millió eurót kellene költeniük az európai kormányoknak.

A bel- és igazságügyi miniszterek (2007. október 1.) többek között az elveszett gyermekeknek létrehozandó európai segélyhívó számról tárgyalnak, amely Franciaországban már sikeresen működik.

Az Európai Parlament bizottságai európai biztosokat hallgatnak meg a héten. Az ipari bizottságban Günter Verheugen a transzatlanti gazdasági kapcsolatokról értekezik a képviselőkkel, míg Margot Wallström a kommunikációs stratégiáról, Neelie Kroes pedig a versenypolitikáról tesz jelentést az EP-nek.

Folytatódik az egyeztetés a Parlament és a Bizottság között a reformszerződésről is, Barroso bizottsági elnök a parlamenti pártok vezetőivel ül asztalhoz.

Az EP jövőbeni létszámáról szóló jelentés kedden (2007. október 2.) kerül az alkotmányügyi bizottság elé, s arról még ugyanaznap szavaznak a képviselők. Szerdán (2007. október 3.) szakértők értékelik a Parlamentben a Bizottság eddigi működését, míg a külügyi bizottság az EU és az ENSZ kapcsolatáról vitázik.