A legfőbb ügyész kezdeményezte Lengyel Zoltán független (volt fideszes) parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését – erősítették meg csütörtökön az MTI értesülését parlamenti forrásból.

A neve elhallgatását kérő informátor szerint az erről szóló indítvány csütörtökön érkezett meg az illetékes bizottsághoz.

Borbély Zoltán a Legfőbb Ügyészség szóvivője az Országgyűlés mentelmi bizottságának hivatalos megerősítéséig nem kívánta kommentálni az MTI értesülését.

Lengyel Zoltán ellen az I. kerületi rendőrkapitány július elején tett feljelentést, ennek alapján indult meg ismeretlen tettes ellen a nyomozás. A BRFK akkor azt közölte: a rendőri intézkedés során az intézkedés alá vont férfi – aki magát országgyűlési képviselőnek nevezte – megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt.

Keresztes Imre, a nyomozást folytató Központi Nyomozó Főügyészség vezetője korábban azt mondta az MTI-nek: mentelmi jogot élvező ember ellen csak akkor folytatható nyomozás, ha a mentelmi jogát felfüggesztették. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó előterjesztésre viszont csak akkor kerülhet sor, ha a gyanú megalapozottá válik. Ehhez a bizonyítékokat össze kell gyűjteni, mert egy feljelentés önmagában nem elég a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló előterjesztéshez – mondta akkor a főügyészség vezetője, aki kitért arra is, hogy az előterjesztést alapos vizsgálat után a legfőbb ügyész továbbítja az Országgyűlés elnökének.

Lengyel Zoltán, a Fidesz-frakcióból – az állítólag róla készült meztelen képek közreadása miatt – augusztus közepén kilépett országgyűlési képviselő azt állítja, hogy július elején Budapesten, az Alagút utcánál az őt igazoltató rendőrök kirángatták őt az autójából, letépték a kezéről a fémszíjas óráját, a földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. A képviselőnél nem voltak személyazonosságát igazoló iratok, és csak a kapitányságon tudta magát igazolni, az időközben odaérkező hozzátartozója által bevitt útlevelével.

A politikus sérüléseiről a János Kórházban készítettek látleletet. Lengyel Zoltán a kezén, lábán és a hátán szenvedett zúzódásokat. A történteket követően a képviselő feljelentést tett, és a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt ismeretlen tettesek ellen nyomozást indított.

Korábban Lengyel Zoltán ügyvédje arról tájékoztatta az MTI-t, hogy feljelentést tettek, mert azután, hogy a képviselőről kiderült, országgyűlési képviselő, még másfél óráig fogva tartották az I. kerületi kapitányságon, holott mentelmi joga miatt azonnal el kellett volna engedni. Az ügyben a Budapesti Nyomozó Ügyészség elrendelte a nyomozást, az ügyet a korábbi eljárással együtt vizsgálják.