Megérkezett a legfőbb ügyész kezdeményezése Lengyel Zoltán ügyében az Országgyűlés elnökéhez, amit Szili Katalin már továbbított a parlament mentelmi bizottságának – közölte az MTI érdeklődésére Géczi József Alajos, a mentelmi testület elnöke pénteken (október 5.).

Elmondta, hogy a testület kedden (október 9.) tárgyal a jelenleg független, volt fideszes Lengyel Zoltán parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

A bizottság írásos javaslatát figyelembe véve az Országgyűlés október 15-én hozza meg döntését – közölte még Géczi nyilatkozatát megelőzően Karsai József, a mentelmi bizottság munkatársa az MTI-vel.

Lengyel Zoltán ellen az I. kerületi rendőrkapitány július elején tett feljelentést, mert szerintük megütötte a vele szemben szabályosan intézkedő rendőrt, amikor igazoltatták Budapesten az Alagút utcánál.

A Fidesz-frakcióból – az állítólag róla készült meztelen képek megjelenése miatt – augusztus közepén kilépett országgyűlési képviselő ugyanakkor azt állítja, hogy az őt igazoltató rendőrök kirángatták őt az autójából, letépték a kezéről fémszíjas óráját, a földre teperték és fojtogatták, majd az I. kerületi rendőrkapitányságra vitték. A képviselőnél nem voltak személyazonosságát igazoló iratok, és csak a kapitányságon tudta magát igazolni, az időközben odaérkező hozzátartozója által bevitt úlevelével.

A politikus sérüléseiről a János Kórházban készítettek látleletet. Lengyel Zoltán a kezén, lábán és a hátán szenvedett zúzódásokat. A történteket követően a képviselő feljelentést tett, és a Budapesti Nyomozó Ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt ismeretlen tettesek ellen nyomozást indított.