A Munkaerőpiaci Alap Irányító Testülete (MAT) október 4-ei döntése nyomán “Munkát Mielőbb” címmel 360 dél-dunántúli álláskereső számára kezdődhet komplex munkaerő-piaci program. A program célja, hogy a régióban csoportos létszámleépítésben érintettek a legrövidebb időn belül újra munkába állhassanak.

A régiós munkaügyi központ többféle, egymásra épülő támogatást és szolgáltatást nyújt majd az érintetteknek (pl. önfoglalkoztatóvá válás, mobilitás, képzés támogatása, munkajogi, rehabilitációs tanácsadás, stb.).

A résztvevők megismerkedhetnek az álláskeresési módszerekkel is. A résztvevők köre azokból tevődik össze, akik idén vagy jövőre legalább 40 főt érintő csoportos létszámleépítés során veszítik el munkahelyüket. Ha egy teljes üzem szűnik meg, akkor a legalább 20 fős leépítés érintettjei is bevonhatók a programba. A szükséges 400 milliós forrásból 290 millió Ft-ot a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprész Központi része, míg 110 millió Ft-ot a régiós munkaügyi központ biztosít.

A november 1-jén induló program egyike annak a 62-nek, amelyeket hazai forrásból (a Munkaerőpiaci Alap Foglalkoztatási Alaprészéből) finanszíroznak. Ezek a programok térségi foglalkoztatási célok megvalósítását, munkaerő-piaci folyamatok befolyásolását, illetve hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának elősegítését szolgálják.
2007-ben a régiós munkaügyi központok saját forrásaikból 35, központi forráskiegészítéssel pedig 8 komplex program lebonyolítását végzik. A Munkaerőpiaci Alap központi keretéből pedig 19 program zajlik, illetve indult ez évben a MAT döntése nyomán.

A programok összköltsége több mint 8 milliárd Ft, a programokban résztvevők létszáma pedig több mint 20 ezer fő. A programok elsősorban az idősebb munkavállalók, romák, pályakezdők, tartósan munka nélkül lévők, nők, hajléktalanok stb. összetett elhelyezkedési gondjaira kívánnak személyre szabott támogatások, ill. szolgáltatások révén megoldást adni. (Más programok, mint például a Start és a Start Extra a pályakezdők elhelyezkedésére működnek.)