Az Európai Bizottság figyelmeztette Romániát, hogy amennyiben nem orvosolja kifizetési rendszerének hiányosságait, csökkentik az országnak járó mezőgazdasági támogatások összegét.

Mariann Fischer Boel, az EU mezőgazdasági biztosa szerdán (2007. október 10.) úgy nyilatkozott, hogy Romániának feltétlenül át kell alakítania mezőgazdasági kifizetési rendszerét, ellenkező esetben az EU-források 25 százalékos csökkentésével számolhat, ami több mint százmillió eurós kiesést jelentene az országnak.

A figyelmeztetésre azt követően került sor, hogy a kifizetések adminisztrációjában és pénzügyi felügyeletében két közelmúltban lefolytatott EU-s vizsgálat is komoly szabálytalanságokat állapított meg.

„Bár valóban tapasztalható előrelépés az adminisztrációs és ellenőrzési rendszerek kiépítésében, Románia még mindig nem tett meg mindent a rendszer megfelelő működésének biztosítása érdekében” – mondta Fischer Boel.

Brüsszelt az aggasztja, hogy a jelenlegi szoftverrendszer nem alkalmas a kifizetések megfelelő nyomon követésére, és nem tudja garantálni a csalások és az EU-s pénzekkel való esetleges visszaélések kiszűrését.

Romániának, amely a legtöbb regisztrált gazdasági területtel rendelkezik az EU-ban – egy hónap áll rendelkezésére a probléma megoldására. A regisztrált mezőgazdasági területek ellenőrzésében azonban, az infrastrukturális háttér hiányosságai miatt óriási fennakadások vannak. “A közbeszerzési rendszer rendkívül lassú és körülményes, ezért sok területen késésben vagyunk.”- ismerte el Calin Tariceanu miniszterelnök, aki ugyanakkor ígéretet tett, hogy a hónap végére minden a helyére kerül.

Romániával ellentétben a szintén januárban csatlakozott Bulgáriának sikerült megfelelően működő rendszert kialakítania, így őt nem is fenyegeti a támogatások elvesztése.

Románia 2008 -2013 között 4,3 milliárd eurónyi mezőgazdasági támogatásra jogosult.