Öngyilkosságot követett el egy fiatalkorú elítélt a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási (bv) Intézetében – közölte Csere László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az MTI-vel vasárnap (október 14.).

Az elítélt szombaton 23.00 és 23.15 óra között lepedőcsíkokból sodort kötéllel a zárka fűtéscsövére akasztotta fel magát – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a történteket az elítélt egyik zárkatársa jelezte 23.15 órakor a felügyelőnek, aki értesítette az intézet ápolóját és a központi kórház ügyeletes orvosát. A helyszínre érkező egészségügyi személyzet azonban már csak a halál beálltát tudta megállapítani.

Mint írják, ezzel egy időben értesítették a rendőrséget és a büntetés-végrehajtási ügyészt is, akik elsődlegesen megállapították, hogy az idegenkezűség teljesen kizárt, a személyi állományt nem terheli felelősség.

A büntetés-végrehajtás országos parancsnoka az ügyben vizsgálatot rendelt el.

Legutóbb szeptember 14-én akasztotta fel magát egy életfogytiglanra ítélt rab Szegeden. Csere László akkor azt mondta az MTI-nek, hogy a büntetés-végrehajtás összesen mintegy tizenötezer embert tart fogva, s idén, az akkori eseten kívül további három öngyilkosság történt.

Augusztus 5-én egy elítélt a sopronkőhidai fegyházban akasztotta fel magát.

Július 13-án a móri bankrablás miatt előzetes letartóztatásban levő N. László lett öngyilkos a fővárosi Venyige utcai büntetés-végrehajtási intézetben.