Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa a Csongrád Megyei Bíróság I. fokon meghozott döntését abban az ügyben, amelyben egy nagymágocsi férfit, T. J. -t emberöléssel vádoltak meg.

A vádlott büntetését a táblabíróság enyhítette – tekintettel a nagy számú enyhítő körülményre, közöttük arra, hogy a férfi beszámító képessége (mint azt négy orvos szakértő egybehangzó véleményében kimondta) a tette elkövetésekor súlyos fokban korlátozott volt. Így a jogerős ítélet értelmében T. J. 3 év börtönbüntetést és 2 év közügyektől eltiltást kapott.

Az értelmi fogyatékos, rokkantnyugdíjas, büntetlen előéletű vádlott, T. J. 1993 óta különböző szociális otthonokban élt. Már korábban is lakott a nagymágocsi szociális otthonban, ahova 2002 januárjában tért vissza, és azóta ápoltként ott tartózkodott. Szintén ennek az otthonnak a lakója volt az ügy sértettje, Cs. J. (1940) is.

2005. október 30-án délután fél 6 körül, a vacsorára várva, a főépület galériáján tartózkodott a vádlott és a sértett. A vádlott egy széken ült, míg a sértett a galéria korlátjának támaszkodva állt. Várakozás közben a vádlott és a sértett között szóváltás alakult ki, majd a vita befejeztével a sértett hátat fordított a vádlottnak, és továbbra is a korlátra támaszkodott.

Ekkor a vádlott felugrott a székről, odament a neki háttal álló sértetthez, annak lábait a combjánál megfogta, és a sértettet a korláton keresztül a hallba lelökte. A sértett, mintegy 4,3 métert zuhanva, egy márványlappal fedett asztalra esett, míg a vádlott elment vacsorázni, majd visszatért szobájába, ahonnan a rendőrök előállították.

A történteket látva a szociális otthon dolgozói kihívták a mentősöket, de az orvos már csak a sértett halálát tudta megállapítani. Az áldozat sérülései olyan súlyosak voltak (így például betört a koponyája), hogy életét a gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni.

A vádlottat értelmi fogyatékossága és személyiségzavara közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, illetőleg annak megfelelően cselekedjék – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2007. február 20-án T. J. (1956 – nagymágocsi lakos) vádlottat, s ezért őt 4 év börtönre ítélte és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlástól. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.