Az EU vezetői e hét végén találkoznak Portugáliában, hogy megállapodást kössenek a reformszerződés ügyében. Röviddel a csütörtök-pénteki lisszaboni csúcs előtt (október 18-19.) azonban még mindig nem tudni, hogy egyes tagállamok mennyire képviselnek majd kemény álláspontot a tárgyalásokon.

Az Egyesült Királyság csütörtökön (2007. október 11.) azzal fenyegetett, hogy csak abban az esetben írja alá a szerződést, ha korábbi különleges mentességeit (opt-out) továbbra is tiszteletben tartják. Lengyelország pedig korábban jelezte, hogy nem elégedett a jelenlegi szöveggel. A lengyel nyilatkozat komoly félelmeket keltett más tagállamokban, amelyek attól tartanak, hogy Varsó csak belpolitikai célok miatt nehezíti majd a szerződés aláírását az EU-csúcs után két nappal tartandó parlamenti választásokon.

A választások vasárnap (2007. október 21.) lesznek, ahol is a jelenlegi miniszterelnök, Jaroslav Kaczynski pártja, a konzervatív Jog és Igazság Párt (PiS) áll majd szemben a Donald Tusk vezette liberális Polgári Platformmal (PO). A legfrissebb közvélemény-kutatások nagyon szoros versenyt ígérnek, és elemzők szerint valószínűleg egyik párt sem lesz képes a stabil kormányzáshoz szükséges többséget szerezni.
A külügyminisztereinek hétfői (2007. október 15.) luxemburgi találkozóján Montenegró és az EU Stabilizációs és Társulási Megállapodást írnak alá. Bulgária ugyanakkor jelezte, hogy blokkolja a megállapodást, ha annak bolgár nyelvű változata nem veszi figyelembe a cirill ábécé sajátosságait azaz, hogy a bolgár „evro”-ként betűzi az európai valuta nevét. Szófia jelezte, hogy bármi áron megvédi „kulturális örökségét”, és nem fogadja el az Európai Központi Bank által rákényszerített írásmódot.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán (2007. október 17.) az európai közlekedéspolitikáról, valamint a halászati kommunikációról tesz közzé jelentést, melynek célja az illegális halászat megelőzése.

Hétfőn teszi közzé Carla del Ponte főügyész értékelését Belgrád együttműködéséről a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék. Belgrád pénteken (2007. október 12.) 1 millió eurós jutalmat ígért a háborús bűnökkel gyanúsított Ratko Mladic letartóztatását elősegítő információkért, amellyel elkötelezettségét próbálta kimutatni a Hágai Bíróság felé.
Ezen a héten kerül sor az EU „G6” államainak – Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és az Egyesült Királyság – belügyminisztereinek találkozójára Lengyelországban. A miniszterek szerdán és csütörtökön (2007. október 17-18.) olyan témák megvitatásával foglalkoznak majd, mint a terrorizmus elleni küzdelem, együttműködés az EU polgári missziójának keretében Afganisztánban és a bevándorlás.

Szombaton (2007. október 20.) a G10 pénzügyminiszterei Washingtonban találkoznak.