A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2007. október 17-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Domro Borgazdaság Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél, a Közép-Magyarországi Pincegazdaság Kft.-nél, a Kravchenko Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Bt.-nél, a Kecel-Borker Kft.-nél, a Palásti-borászat Borászati Kft.-nél, a Szőlészeti és Borászati Kft.-nél, valamint a Weinhaus Borászati, Termelő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nél.

A GVH azért indít eljárást fent nevezett borászati vállalkozások ellen, mivel a rendelkezésére álló adatok szerint az eljárás alá vont Kecel és környéki borászok feltehetőleg áregyeztetést folytattak a fehér szőlő felvásárlási áraira vonatkozóan. A rendelkezésre álló adatok alapján alaposan feltételezhető az is, hogy az áregyeztetés hatására az egyeztetés előtti időpontokban alkalmazott felvásárlási árak a megegyezés hatására egységesen csökkentésre kerültek.
Az előzetes értesítés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a nevezett vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint ezen eljárásokra biztosított időtartam 180 nap, amely azonban – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, egyenként ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.
(Vj-147/2007.sz. ügy)