Az Európai Parlament következő plenáris ülésén a képviselők vitáznak a dohányzási tilalom kiterjesztéséről, az unió 2008-as költségvetéséről és a növényvédő szerekre vonatkozó új EU-s szabályozásról is. Eldől, ki nyerte az idei Szaharov-díjat és az EP filmdíját.

A hétfői ülésnapon a napirendi felszólalások után a növényvédő szerek használatáról folytatnak vitát az EP-képviselők (Klass-, Belohorská- és Breyer-jelentés). Ezt követően kerül napirendre az autók széndioxid-kibocsátásának csökkentése (Davies), valamint a hagyományos energiaforrások felhasználása (Reul).

Kedd reggel a portugál miniszterelnök értékeli a reformszerződés tető alá hozásával megbízott, október 18-19-ei lisszaboni EU-csúcsot, délután pedig az unió 2008-as költségvetésének tervezetét vitatják meg a képviselők (Virrankoski, Itälä). Kedd este az élelmiszerárak emelkedése és a dohányzás visszaszorítása (Florenz) lesz a téma.

Szerda reggel az EU és Törökország kapcsolatáról lesz szó, majd az EU-Oroszország csúcs előkészítéseként vitáznak a képviselők.

Kevéssel dél előtt adja át Hans-Gert Pöttering EP-elnök a parlamenti képviselők által odaítélt Lux-díjat az általuk legkiemelkedőbbnek talált európai film alkotóinak. Ekkortájt válik ismeretessé az is, a három jelölt közül ki nyerte el az idei Szaharov-díjat, az EP emberi jogi elismerését.

Szerda délután többek között az EU és Szerbia kapcsolatairól (Kacin) lesz szó.

Az EP csütörtökön szavaz a 2008-as költségvetésről szóló jelentésekről.