Újabb felsőoktatási intézménnyel bővülhet a képzési paletta: várhatóan jövő szerdán tárgyal az Országgyűlés oktatási bizottsága a felsőoktatási törvény módosításáról, amely többi között rögzíti a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola létrehozását is Budapesten.

A Hiller István szakminiszter által október közepén beterjesztett javaslat értelmében új intézményként jön létre a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola a fővárosban. Összeolvad a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és az esztergomi Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola, integrálódik továbbá a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola a Nyugat-Magyarországi Egyetembe. Módosul a Nemzetközi Üzleti Főiskola neve is – derül ki az MTI birtokába került javaslatból.

A budapesti székhelyű Wekerle Sándor Főiskolát a Felsőoktatási Regisztrációs Központ 2006. november 6-i határozatában vette nyilvántartásba és megadta számára a működési engedélyt is. Egyben kezdeményezte az oktatási és kulturális miniszternél a magánfőiskola állami elismerését.

Az ATALANTA Európai Üzleti Közhasznú Társaság által alapított főiskola nemzetközi gazdálkodási, továbbá kereskedelem és marketing szakokon indíthat alapképzést, várhatóan szeptembertől. A főiskola kínálatában emellett több felsőfokú szakképzés is szerepel, így egyebek mellett adóigazgatási, európai uniós üzleti, költségvetési gazdasági szakügyintézőnek, titkárságvezetőnek, értékpapír-piaci szakértőnek tanulhatnak a diákok.

A felsőoktatási törvény lehetőséget ad arra is, hogy egy felsőoktatási intézmény beolvadjon egy másik intézménybe, ekkor előbbi megszűnik. Ez történik a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia – mint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem fenntartója – és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, mint a Vitéz János Római Katolikus Tanítóképző Főiskola fenntartója döntése értelmében: az esztergomi székhelyű intézmény 2008. január 1-től integrálódik a katolikus egyetembe.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem szenátusa 2007. június 5-én, míg a Berzsenyi Dániel Főiskola június 11-én kezdeményezte a két intézmény egyesülését. Az Oktatási Hivatal szeptember 5-én adta ki az új Nyugat-Magyarországi Egyetem nyilvántartásba vételéről és működésének engedélyezéséről szóló határozatot.

A mostani törvénymódosítás rögzíti a Nemzetközi Üzleti Főiskola nevének megváltozását is. Eszerint az intézmény ezentúl “IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola” néven működne a jövőben ha a parlament is megszavazza a törvénymódosítást.

A felsőoktatási intézmények létesítésének eljárását a felsőoktatásról szóló 2005. évi törvény határozza meg. A jogszabály rendelkezései alapján Magyarországon az a felsőoktatási intézmény kezdheti meg működését, amelynek nyilvántartásba vétele megtörtént, a működés megkezdéséhez szükséges engedélyt megkapta és az Országgyűlés döntött állami elismeréséről.

A felsőoktatási intézmény létesítésével kapcsolatos engedélyt közigazgatási hatósági eljárás során adják ki. Az állami elismerés a törvénymódosítás elfogadásával történik, életbelépése mindig a törvénymódosítás hatályba lépésének napja.