Szimpatizánsokról adatbázissal a Fidesz és más pártok – az MSZP és az SZDSZ – is rendelkeznek, így ha a Fidesz ennek alapján szervezi most a népszavazási aláírások gyűjtését, akkor ez jogszerű – mondta az MTI érdeklődésére az adatvédelmi biztos hétfőn.

A Fidesz a nemzeti petíció időszakában jogszerűen gyűjtött szimpatizánsokat és állított össze ebből adatbázist. – közölte Péterfalvi Attila.

Hozzátette, ez jogszerű, ha bejelentik az adatvédelmi biztosnak, ezt mindhárom említett párt megtette.

Ha most szimpatizánsokról készített adatbázis alapján mentek ki a címekre a népszavazási kezdeményezésekhez aláírásokat gyűjtő Fidesz-aktivisták, akkor ez jogszerű – jelentette ki.

Péterfalvi Attila az MTI-nek korábban nyilatkozva ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az aláírásgyűjtő ívek mellett nem készíthetők olyan tartalmú feljegyzések, amelyek névhez és címhez társítva rögzítenék az érintettek véleményét.

Az adatvédelmi biztos szintén korábban a távirati irodának azt mondta: nincs szabály arra, milyen technikával gyűjthetők az aláírások, mert a politika nem alkotott önkorlátozó politikai marketing törvényt. Megjegyezte akkor: arra nincs tiltó szabály, hogy be lehet-e csöngetni valakihez, adatbázist azonban nem lehet építeni a házról-házra járás alapján sem.

A Magyar Rádió Krónika című műsorának hétfői (október 22.) információja szerint a Fidesz aktivistái az aláírásgyűjtéskor korábbi listáikat frissítik. A hírműsor úgy tudta, hogy a Fidesz évek óta és most is adatbázisból dolgozik. A Krónikához eljutott a 2004-es nemzeti petíciónál és a 2006-os választások idején készült címlista részlete, amelyben a választók neve és pontos lakcíme mellett bizonyos rövidítések és megjegyzések találhatók.

A Krónika a hozzájuk eljutott listarészletet idézve példaként említette az “sz” betűt, ami – mind mondták – szimpatizánst jelent, a pluszjelet, ami – a hírműsor szerint – azt jelöli, hogy tavaly kik adták a Fidesznek kopogtatócédulájukat, míg a kérdőjel a bizonytalanokat jelöli, néhol azzal a külön megjegyzéssel, hogy az MSZP-ből kiábrándult bizonytalanról van szó.

Tarlós István a hírre reagálva az MTI-nek azt mondta: nem látott ilyent. “Úgy látom, hogy az SZDSZ nem nyugszik. Egyszerűen nem értem ezt a hisztériát. Csak azt tudom mondani, nem, én nem láttam ilyent” – fogalmazott a Fidesz népszavazási kampányának irányítója.

Az MSZP szerint ha igaz a Krónika híre, akkor a Fidesz csalással kívánja megbuktatni a reformokat; ha nem, Tarlós Istvánnak az kellett volna mondania, hogy jó hírnév megsértése miatt beperli a rádiót.