A kormány benyújtja a rendőrségi törvény módosítására vonatkozó javaslatát – közölte a pénteki (október 26.) kormányszóvivői tájékoztatón Juhász Gábor igazságügyi és rendészeti államtitkár.

A törvényjavaslat foglalkozik a rendőrök azonosítójának kérdésével, szabályozza a hang- és képrögzítést a közterületeken, a térfigyelő kamerák elhelyezését.

Szó lesz a törvényjavaslatban a védett személyek biztonsági területének meghatározásáról. Erről az államtitkár kérdésre válaszolva úgy nyilatkozott, hogy 50 négyzetméteres területet fog jelenteni.

Juhász Gábor elmondta: az új rendőrségi törvény meghatározza majd, hogy bizonyos tüntetések esetében a rendőrségnek mikor és hányszor kell felszólítania megfelelő cselekvésre a megjelenteket.

A javaslatban új elem az adatkezelésre vonatkozó fejezet, amely különválasztja a bűnüldözési, a rendészeti, a határrendészeti és a közigazgatási adatkezelést.

Ez megfelel az Alkotmánybíróság és az ombudsman elvárásainak is. Ebből a körből kimarad a körözésre és a tanúvédelemre vonatkozó jogszabály, illetve a titkos információk gyűjtésére vonatkozó szabályozás, amivel kapcsolatban új törvényjavaslatot nyújtanak be.

Kétséget kizáró beazonosítás

Új elem a törvényjavaslatban a rendőr azonosíthatóságával kapcsolatos szabályozás is, amire nagy társadalmi igény van. A törvényjavaslat kellő részletességgel és pontossággal szabályozza, minden kétséget kizáró módon, hogyan lehet beazonosítani az intézkedő rendőrt.

Szintén új eleme lesz a törvénynek, és az eddigiekhez képest szigorítást is tartalmaz a kép- és hangrögzítés szabályozása. Ez azt jelenti, hogy az ilyen felvételek megőrzési idejét pontosan meghatározzák, és szabályozzák a tájékoztatási kötelezettséget is, azaz azt, hogy hol, kinek, milyen módon kell tudomására hozni, ha térfigyelő kamerákat helyeznek el. A törvényjavaslat szabályozná a megfigyelhető helyszíneket is, valamint azt, hogy személyes megfigyelésről, közterületről vagy határátkelőhelyről van-e szó.

A védett személyek megfigyeléséről is rendelkezik
Új eleme lesz a törvénynek, hogy meghatározza, milyen módon kell a védett személyeket és a védett objektumokat megfigyelni. A szabályozás vonatkozik magára a területre, ennek nagyságára és az időtartamra is.

A törvényjavaslat tartalmazza, hogy a rendőröknek milyen intézkedési kötelezettségük van, az eljárás során mit kell tenniük. Ez vonatkozik a normál esetekre és olyanokra is, amikor a helyzet nem teszi lehetővé, hogy elmondja a rendőr, hogy miért lép fel.

A kényszerítő eszközökkel kapcsolatban pontosították a szabályozást: ezt a jövőben miniszteri rendeleti szinten határozzák meg.

Az igazoltatás szabályait is rögzítik

A törvénytervezet rögzíti az igazoltatás szabályait, így mindenki megtudhatja, hogy amennyiben vele szemben fellépnek, milyen jogosítványokkal rendelkeznek az igazoltatók.
Az is szerepel a törvényjavaslatban, hogy a rendőrnek el kell fogadnia minden olyan okmányt, amely lehetővé teszi a személyazonosítást.

A törvény szabályozná azt is, hogy melyek a rendőr által elkérhető engedélyek, és ezeket tételesen felsorolja.

Elveszik a slusszkulcsot az ittas sofőrtől

Az új rendőrségi törvény szabályozni fogja az ittas vezetésre vonatkozó rendőri eljárást is. Innen kikerül a rendőri mérlegelés lehetősége, ami azt jelenti, hogy jövő év elejétől a rendőr, amennyiben ittas vezetésen kap valakit, köteles elvenni a gépkocsi kulcsait.

Juhász Gábor arról is beszélt, hogy a törvénytervezet egy fejezete foglalkozik az Európai Unió gyorsreagálású csapataival, ami vonatkozik a fegyverzetükre, az eljárási szabályokra és gyakorlati ténykedésükre.