Törvény biztosíthatja januártól az otthon szülés lehetőségét – írta pénteken a Népszabadság. Magyarországon évente mintegy 500-600 gyerek jön a világra kórházon kívül. Az ügyben az ombudsman, a szakmai szervezetek és a szakorvosok is megszólaltak a közelmúltban.

Októberben Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa állásfoglalásában kérte az otthon szülés jogi és etikai feltételrendszerének, valamint szakmai minimumkövetelményeinek kidolgozását a jogalkotótól és a szakmától.

Az állásfoglalást azt követően dolgozta ki az ombudsman, hogy szeptember közepén egy fővárosi születésházban indult szülés során fellépett komplikáció miatt egy csecsemő a kórházba szállítást követően életét vesztette.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium szeptemberben elutasította az otthon szülés gondolatát és gyakorlatát, mivel – állásfoglalása szerint – otthon nem teremthetők meg a biztonságos szülésvezetés mindazon szakmai feltételei, amelyek a kórházak szülészeti osztályán rendelkezésre állnak. A kollégium megítélése szerint tehát az otthon szülés súlyos magzati kockázatot, vészhelyzetet jelenthet.

A kórházon kívüli szülésről a közelmúltban konferenciát is tartottak Budapesten. Ezen a szakorvosok egyetértettek abban, hogy mindenképpen meg kell alkotni azokat a szakmai szabályokat, amelyek meghatározzák az otthon szülés feltételeit.

A szimpóziumon több felszólaló is ismertette azokat a feltételeket, amelyek eleve kizárják, hogy egy nő kórházon kívül hozza világra gyermekét. Ide tartozik többek között az iker- vagy többes terhesség, a baba nagy súlya, farfekvése, korábban méhen belül végzett műtét, a magas láz, vagy a terhesség alatt bármilyen fertőzés, illetve a veszélyeztetett terhesség.

Hangsúlyozták továbbá azt is, hogy ha a szülés otthon történik, akkor is lennie kell egy kórháznak a közelben, amely tud az anya otthon szüléséről, és felkészült esetleges fogadására.

Csákány M. György, a Péterfy Sándor utcai Kórház szakorvosa a tanácskozáson elmondta: Magyarországon évente 98 ezer szülés történik, ebből 500-600 csecsemő nem kórházban jön a világra.

Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, független bába – aki annál a szeptemberi szülésnél segédkezett, amelynél a csecsemő a kórházba szállítást követően meghalt – a szimpóziumot követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, fontos, hogy a bábáknak ne kelljen inkognitóban dolgozniuk. A jövőbeni szabályozásról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy az nem az otthon szülni akaró nőt korlátozza majd, hanem a szaksegítség munkájáról szól.

Néhány héten belül több olyan eset is történt, amikor mentők segítségét kellett kérni kórházon kívüli szülésekhez.

A szeptemberi, az újszülött halálával végződő otthon szülés után a múlt szombaton kivérzett állapotban vittek be egy anyát a kórházba. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház ismeretlen tettes(ek) ellen feljelentést tett a rendőrségen, tekintettel arra, hogy az otthonszülés körülményei nem kellően tisztázottak és felmerülhet a szülésnél közreműködő szakszemélyzet felelőssége.

A legutolsó eset kedden történt, amikor egy otthon szülésnél fellépő szövődmény miatt szállítottak kórházba egy anyát és gyermekét.