Megváltoztatta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság döntését a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa abban az ügyben, amelyben egy soltvadkerti férfit, F. J.-et I. fokon, I. rendű vádlottként, ötrendbeli, nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak és ötrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondtak ki bűnösnek.

A táblabíróság az I. fokon kiszabott ítéletet az elkövetett cselekményekhez képes aránytalanul enyhének ítélte, s a vádlott büntetését 13 év fegyházra súlyosbította. Az ügy II. rendű vádlottjának, F. J.-nének büntetése nem változott, így jogerősen 2 év szabadságvesztést kapott. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

Az ügy vádlottjai 2001 közepén összeköltöztek, majd összeházasodtak, és korábbi kapcsolataikból származó gyerekeiket (F. R.-t és K K.-t) együtt nevelték az I. rendű vádlott szüleinek tulajdonában lévő soltvadkerti házban. Eleinte a gyerekek ellátása terén gondok nem mutatkoztak, az I. rendű vádlott édesanyja segített a gyerekek gondozásában. A vádlottaknak idővel négy közös gyerekük lett – J. 2002-ben, É. 2003-ban, M. 2004-ben, Sz. 2005-ben született.

2003-ban az I. rendű vádlott édesanyja elhalálozott, s ettől kezdve a gyerekek ellátása körül egyre több probléma merült fel. A lakás elhanyagolt, koszos volt, a vádlottak nem gondoskodtak a gyerekek rendszeres érkeztetéséről sem. Ruháikat nem mosták, a 60 négyzetméteres ingatlanban, amihez csak egy szoba tartozott, bűz terjengett. Mivel a közüzemi számlákat sem fizették be, előfordult, hogy kikapcsolták az áramot, s gyertyával kellett világítani.

Az I. rendű vádlott dolgozott, csak a késő esti órákban ért haza, s fizetését elsősorban nem gyerekeire, hanem játékgépezésre költötte el. A gyerekekre a II. rendű vádlott vigyázott, de ő azokat gyakran felügyelet nélkül hagyta. A higiéniai problémák miatt a kicsik elhanyagoltak voltak. A fentiek miatt a soltvadkerti gyámhivatal védelembe vette a gyerekeket, többször figyelmeztette a vádlottakat, változtassanak az életkörülményeken. Mivel minden maradt a régiben, a legkisebb gyereket születését követően a vádlottak már nem is vihették haza, F. Sz.-t nevelőszülőknél helyezték el.

Bár a család 2005 novemberében egy másik, tágasabb házba költözött, a gyerekek koszban, rendetlenségben éltek. A gyámhivatal később is rendszeresen tartott ellenőrzéseket, s figyelmeztette a vádlottakat, hogy ha továbbra sem változnak meg a körülmények, a gyerekek kikerülhetnek a családból, de semmit nem javult a helyzet. A gyerekek rendszeres élelmezését a szülők nem biztosították, emiatt két gyerek, R. és K. rendszeresen kéregetett az utcán. Végül a gyámhivatal az öt gyereket 2006 februárjában nevelőszülőknél helyezte el.
A vádlottak – akik rendszeres a gyerekek szeme láttára éltek nemi életet – a fent leírt magatartásukkal a nevelési, gondozási és felügyeleti feladatukból folyó kötelességeiket súlyosan megszegték, és ezzel a kiskorú gyerekek testi, értelmi, erkölcsi fejlődését veszélyeztették – áll az I. fokon eljáró bíróság ítéletében.

Az I. rendű vádlott 2000-től az akkor még óvodás F. R. nevű gyermekével fajtalankodott, a magát szégyellő gyereket veréssel fenyegette meg, ha nem teljesíti kívánságait. Közölte a kislánnyal, akkor is megveri, ha bárkinek elmondja a történteket.

2004-től az apa másik gyerekével, az akkor 4 éves fiúval, K.-val is fajtalankodott, őt szintén veréssel fenyegetve bírta rá az engedelmességre.

2005-től az I. rendű vádlott már a nevelése alatt álló mind az öt gyerekét rábírta arra, hogy vele fajtalankodjanak. Amikor nem engedelmeskedtek, megverte őket. A gyerekek elmondása szerint anyjuknak minderről tudomása volt, de nem tett ellene semmit. Mindez akkor derült ki, amikor a gyerekek elkerültek családjuktól, és a nevelőszülők tájékoztatása alapján a soltvadkerti vámhivatal 2006 júniusában feljelentést tett a rendőrségen.

Ötrendbeli, nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak és ötrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Bács-Kiskun Megyei Bíróság 2007. július 10-én F. J. (1980 – soltvadkerti lakos) I. rendű vádlottat, s ezért őt a bíróság 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlott szülői felügyeleti jogát az 1997. április 20-án született F. R., a 2002. február 9-én született F. J. Sz., a 2003. március 9-én született F. É. H. és a 2004. április 22-én született F. M. gyermekek vonatkozásában megszüntetette.

Az ügy II. rendű vádlottját, F. J.-nét (1982 – soltvadkerti lakos) ötrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettében marasztalta el a bíróság, büntetése 2 év börtön és 2 év közügyektől eltiltás lett. A bíróság az említett gyerekek, valamint az első házasságából származó, 2000. január 10-én született K. K. vonatkozásában a II. rendű vádlott esetében is megszüntette a szülői felügyeleti jogot.

Az ítélet ellen az ügyész az I. rendű vádlott esetében a büntetés súlyosbítása érdekében nyújtott be fellebbezését. Az I. rendű vádlott és védője felmentést, míg a II. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítését kérve fellebbezett.