Ezen a héten találkoznak a külügyminiszterek, míg Oroszországgal bel- és igazságügyi kérdésekről tárgyal a Bizottság. A Parlamentben bizottsági hetet tartanak, ahol a képviselők szavaznak a borreformról is. Vasárnap kerül sor a romániai EP-választásra.

Tanács

Az EU külügyminiszterei hétfőn és kedden (2007. november 19-20.) számos kényes témáról, többek között Koszovóról és Iránról is eszmecserét folytatnak. A hétvégi koszovói választásokat nem hivatalos közlések szerint az egykori gerillaparancsnokból politikussá lett Hashim Thaqi Koszovói Demokratikus Pártja (PDK) nyerte.

A Működő Demokrácia (Democracy in Action) civilszervezet megfigyelőcsoportjának vasárnapi pristinai tájékoztatása szerint a szavazatok 90 százalékának összeszámlálása alapján az eddig ellenzékben volt PDK 34 százalékkal vezet, míg a koszovói függetlenség apostola, Ibrahim Rugova által alapított, eddig a legjelentősebb politikai erőnek számító Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) 22 százalékkal a második helyen áll.

Thaqi a választások után kijelentette, hogy december 10-e után azonnal kikiáltják Koszovó függetlenségét. A szerbek egyébként bojkottálták a szavazást, így a részvétel történelmi mélypontot ért el.

A külügyminiszterek tárgyalnak az iráni atomprogramról is, miután a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) bejelentette, hogy az ország nagy előrelépést tett nukleáris programjának átláthatóvá tétele érdekében. A napirenden szerepel még a grúziai helyzet, a közel-kelet, valamint az EU csádi és szudáni missziója is. A miniszterek tárgyalnak a december elején sorra kerülő EU-afrikai, a november 28-án tartandó EU-kínai és a november 30-án tartandó EU-indiai csúcstalálkozókról is.

Európai Bizottság

Kedden (2007. november 20.) kerül sor az EU és Törökország első találkozójára azóta, hogy a Bizottság közzétette éves jelentését, melyben arra szólította fel Ankarát, hogy gyorsítsa fel a politikai reformokat. Olli Rehn bővítési biztos a jelentés megjelenésekor bejelentette, hogy a Bizottság a következő hetekben két új fejezetet nyit meg a török-EU tárgyalásokon.
Pénteken (2007. november 23.) Franco Frattini orosz partnerével bel-és igazságügyi kérdésekről tárgyal.

A Bizottság a héten teszi közzé a közszolgáltatásokról szóló javaslatát. A szakszervezetek, valamint a parlamenti képviselők egy csoportja arra szólította fel a Bizottságot, hogy kezdeményezze, hogy a közszolgáltatásokat vonják ki a belső piaci szabályozások alól.

Csütörtökön (2007. november 22.) Meglena Kuneva fogyasztóvédelemért felelős biztos az EU a termékbiztonsággal kapcsolatos intézkedéseinek hatékonyságáról készült jelentést mutatja be.

Európai Parlament

Olli Rehn bővítési biztos szerdán (2007. november 21.) a Parlament külügyi bizottsága előtt számol be a tagjelölt államokról nemrég közzétett jelentésekről.

Viviane Reding információs társadalomért és a médiáért felelős biztos a kulturális bizottság, Peter Mandelson a kereskedelmi bizottság, míg Mariann Fischer Boel a mezőgazdasági bizottság előtt tart beszámolót.

A mezőgazdasági bizottság szerdán (2007. november 21.) szavaz a borreformról, amelyhez a képviselők 900 kiegészítést fűztek.

Jean-Claude Juncker az eurózóna elnöke és Joaquin Almunia pénzügyi biztos a gazdasági és pénzügyi bizottság előtt jelenik meg, ahol az egyre erősödő euróról és a pénzpiacokról tartanak megbeszélést a képviselőkkel.

Romániában vasárnap (2007. november 25.) tartják az első európai parlamenti választást.