Az Európai Bizottság tegnap (2007. november 22.) közzétett jelentése szerint Kína jelentős előrelépést tett a játékok biztonságosabbá tétele érdekében. 2008 első negyedévében a Bizottság felülvizsgálja a játékokról szóló irányelvet.

Meglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos a jelentés ismertetésekor kifejtette, hogy a Bizottság átfogó ellenőrzést végzett az Európába érkező termékek terén, különös figyelmet szentelve a Kínából érkező importra.

A jelentés szerint a közelmúltban a játékok piacán történt visszahívásokat hatékony intézkedések követték, ám továbbra is jelentős problémák vannak a játékok biztonságossá tétele terén, különösen az alsóbb piaci szegmensben. Ezért a testület a játékok teljes ellátási láncára kiterjedő, a biztonsággal kapcsolatos átfogó vizsgálatot indít, melynek eredményeit 2008 első negyedévében teszi majd közzé. Az EB konkrét intézkedéssorozatot, ún. „biztonsági paktumot” is szeretne elfogadni 2008-ban, amelyben a gyártók, az importőrök és a forgalmazók is részt vennének, s amelynek célja a fogyasztói bizalom visszanyerése.

A jelentés szerint a tagállamok felügyelő hatóságai általában körültekintően jártak el, és az „önkéntes” visszahívásokat hatékonyan kezelték. A testület 2008. januárban eredménytáblát tesz majd közzé, amelyben értékeli a tagállamok felügyeleti szerveinek működését és egy tanulmányt is megjelentet, amely a tagállamok legjobb piacfelügyeleti gyakorlatait elemzi majd. A Bizottság a tagállamokkal és nemzetközi partnerekkel gyakorlati megoldásokat dolgoz ki a nyomonkövethetőség javítására is.

A jelentés eredménye szerint a kínai hatóságok jelentős erőfeszítéseket tettek a termékbiztonsági intézkedések terén. A közelmúltban több Európában is forgalmazott kínai gyártású termékről (elsősorban gyermekjátékról) derült ki, hogy ártalmas lehet az egészségre, ezért a forgalmazók világszerte több tízmillió terméket kényszerültek visszavonni a boltokból. Brüsszel a hasonló problémák kezelésére még 2006 elején termékbiztonsági együttműködési megállapodást írt alá Kínával, amely Peking számára hozzáférést biztosít az EU termékbiztonsági és riasztó rendszeréhez, a RAPEX-hez. A kínai hatóságok így nyomon követhetik a veszélyesnek minősített és piacról visszavont termékeket, értesíthetik a kínai gyártókat, és intézkedhetnek a termékek előállításának módosításáról.

A Bizottság további technikai támogatást és a képzést nyújt majd a kínai hatóságoknak, és tanulmányt készít a Kínában jelenleg alkalmazott termékbiztonsági ellenőrzési mechanizmusokról, hogy feltérképezze a további együttműködési lehetőségeket.

A jelentés szerint a Bizottság 2008 első negyedévében felülvizsgálja a játékokról szóló irányelvet és javaslatokat tesz annak hatékonyabbá tételére.