Az Országgyűlés hétfőn este (november 26.) folytatta le a rendőrségről szóló törvény módosítását célzó javaslat részletes vitáját.

A vita elején félreértés történt, mivel Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) a bűnüldözési célú titkos információgyűjtésről szóló törvényjavaslat részletes vitájához szólt hozzá, de azt a Ház a napirend elfogadásánál elhalasztotta. A képviselő arról beszélt, hogy ennek a törvényjavaslatnak furcsa sorsa lesz, mivel elfogadása kétharmados többséget igényel, de az ellenzék elutasítja.

Hankó Faragó Miklós kitért arra a szocialista Bárándy Gergellyel benyújtott módosító javaslatára, amely az ügyvédi védettséget biztosítja a titkos információgyűjtéseknél is, illetve megtiltja a titkos információgyűjtést a hírközlési eszközökből.

Gál Zoltán (MSZP) a rendőrségi törvény kapcsán elmondta, hogy vannak új fejlemények: lehetőség mutatkozik arra, hogy ötpárti konszenzus alakuljon ki mind a rendőrségről, mind a titkos információgyűjtésről szóló javaslat tekintetében.

A képviselő kitért arra is, hogy a rendőrségi törvény módosítása megfelel a mai kor igényeinek, ennek szellemében szabályozza az intézkedő rendőrök azonosítását, az igazoltatást, a kép- és hangrögzítést, valamint az adatkezelést.

Az elnöklő Világosi Gábor lezárta a részletes vitát, a módosító javaslatokról várhatóan következő ülésén határoz a Ház.