Az ombudsman szerint alkotmányellenes, ha a rendőrök a diszkóban egy kábítószer-razzia során vizeletvizsgálatot végeztetnek a fiatalokkal – olvasható az országgyűlési biztosok honlapján. A Kendermag Egyesület felszólította a rendőrséget a törvények tiszteletben tartására.

“Az elvégzett jogalap nélküli vizsgálatok sértették a megalázó bánásmód alkotmányos tilalmát (…) a vizsgált intézkedés sem a hatályos jogszabályoknak, sem az alkotmányos követelményeknek nem felelt meg” – áll Szabó Máté közleményében.

Az ombudsman felkérte az országos rendőrfőkapitányt, hogy intézkedjen a “diszkórazziák” eddigi gyakorlatának felülvizsgálatáról, és nyomatékosan hívja fel az alárendelt szervek figyelmét a jogszabályok betartására.

“A vizeletminta adása (…) megalapozott gyanú nélkül nem kényszeríthető ki, (…) A tömegesen igazoltatott, vegzált, eljárási jogaikat érintően tájékozatlan, előállított személyekkel szemben (…) feltehetően olyan módszereket is alkalmaztak, amelyek alkalmasak voltak a megfélemlítésre, de nem volt biztosított sem a védelemhez való jog, sem a panaszjog. Összességében: a diszkórazzia – annak eredményéhez képest is – aránytalanul súlyos sérelmet jelentett meghatározatlan számú fiatalnak, akár előállították a gyanú alapján, akár csak vizsgálatra kötelezték őket” – állapította meg Szabó Máté.

Az ombudsman állampolgári panasz alapján folytatott vizsgálatot. Megállapította, hogy a nógrádi rendőrök akciója során 118 személyt igazoltattak, 39 személyt köteleztek vizeletminta adására. A kiválasztást a rendőrorvos végezte a pupillareflex alapján, majd 12 olyan személyt állítottak elő, akiknek a tesztje marihuána fogyasztására utalt.

A rendőrségi törvény a ruházat átvizsgálására lehetőséget ad a rendőr számára, “de ez a jogosultság nem terjed ki arra, hogy egy szórakozóhely közönségét, vagy annak egy részét rátekintéssel végrehajtott szelekció alapján vizeletminta adására kötelezzék”, csak az előállítást követően, a bűncselekmény bizonyításához szükséges bizonyíték beszerzése érdekében kerülhet sor vizeletvételre – mutatott rá az ombudsman.

A felpanaszolt ügyben a panaszost és másokat a rendőrség vizeletvizsgálat alá vonta, majd a panaszos esetében a teszt a tetrahydro-cannabinol (THC) esetében határértéket mutatott ki. A vizsgálat eredményét a panaszos kifogásolta, ezt követően a falhoz lökték, ruházatát átvizsgálták, majd előállították a Salgótarjáni Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként hallgatták ki, ám ellenőrző vizsgálatot a kérése ellenére sem végeztek el rajta – ídézte fel a konkrét panaszt kiváltó eljárás részleteit az ombudsman közleménye.

A Kendermag Egyesület csütörtöki közleményében felszólította a rendőrséget a törvények tiszteletben tartására, és hogy a törvényellenesen indított eljárásokat azonnali hatállyal szüntesse meg.

Ugyanakkor azt kérik, hogy akik ellen hasonló, jogellenesen szerzett bizonyítékok alapján indult eljárás, és akiket hasonló módon zaklattak, jelentkezzenek a Kendermag Egyesület email címén a panaszok egységes képviseletének megszervezéséhez.