A nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési biztosa szerint a parlamenti pártoknak végre el kellene dönteniük, akarnak-e kisebbségi képviseletet az országgyűlésben; Kállai Ernő egy hétfői budapesti konferencián azt hangoztatta: új lendületet kíván adni a kisebbségi ombudsmani intézménynek.

Kállai Ernő arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlés másfél évtizede mulasztásban van, mert nem biztosította törvényben a kisebbségek parlamenti képviseletét.

A politika “egyet nem tehet tovább: azt, hogy hitegeti a kisebbségi közösség tagjait” (…), lehet azt is mondani, hogy nem lesz parlamenti képviselet, csak akkor vállalni kell ennek az ódiumát, (…), ki kell állni és elmagyarázni, hogy miért nem” – fogalmazott kritikusan az ombudsman.

Közölte azt is: a jövőben nyíltan vállalni kívánja a “kisebbségi identitással rendelkező emberek harcos szószólójának szerepét”.

Kállai Ernő tudatta azt is: szükségesnek tartja a kisebbségi ombudsmani hivatal hatáskörének újragondolását is. Arra mutatott rá, hogy a jogalkotó a magánszféra területére nem biztosított számára hatáskört, így nincs közvetlen hatása például a visszás munkáltatói alkalmazási gyakorlatra a nem állami vagy önkormányzati cégeknél.

“Szükséges a hatáskör újragondolása, hogy a faji alapú diszkrimináció területén hatékony eszközök és lehetőségek birtokában léphessen fel a kisebbségi ombudsman” – fogalmazott.

Közölte, már el is készítették a módosítás tervezetét, és el is juttatták a parlamenti pártoknak, ám azok “egyelőre mélyen hallgatnak róla”. A válasz elmaradására utalva megjegyezte: ez őt kamaszos harciasságra sarkallja, egyre elszántabb lesz, és nem hagyja magát lerázni.

Az ombudsman intézménye és az emberi jogok védelme című, a Parlamentben megrendezett konferencián az 1989-ben életre hívott ombudsmani hivatalt Mandur László, az országgyűlés alelnöke, Szili Katalin házelnök szavait idézve, “egyfajta intézményesített lelkiismeretnek” nevezte.