Ösztöndíj létrehozását kezdeményezte egy keddi budapesti tanácskozáson a kisebbségi ombudsman olyan végzős jogászhallgatóknak, akik a közigazgatásban kívánnak dolgozni.

Kállai Ernő a közigazgatási hivatalok vezetői számára tartott értekezlet szünetében az MTI-nek azt mondta: kevés az olyan jogvégzett ember, aki kisebbségi jogban is járatos. Ezért az ombudsmani hivatal a közigazgatási hivatalok segítségével egy anyagi, szakmai és erkölcsi támogatást nyújtó rendszer kiépítését tervezi.

A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa főként olyan fiatalokat támogatna, akik végzős joghallgatóként kisebbségi ügyekben, vagy a közigazgatási hivatalokban szeretnének dolgozni.

Közlése szerint a hivatalok vezetői a keddi tanácskozáson támogatásukról biztosították a kezdeményezését, csakúgy, mint Bajnai Gordon önkormányzati miniszter. Így véleménye szerint akár a szeptemberi tanévtől kezdve biztosíthatnák a támogatást és a lehetőséget.

Kállai Ernő az MTI-nek elmondta azt is, hogy saját ösztöndíjrendszer létrehozását is tervezi, szintén jogászhallgatóknak nyújtana támogatást, de ennek részleteiről egyelőre még nem kívánt részteletek elárulni.