Ezen a héten írják alá a reformszerződést, s lejár az ENSZ által, a koszovói rendezésre kitűzött határidő is. Az Európai Parlament utolsó plenáris ülésén jóváhagyják az EU 2008-as költségvetését, és ünnepélyesen aláírják az Alapjogi Chartát.

Hétfőn (2007. december 10.) jár le az ENSZ által, a koszovói rendezésre kitűzött határidő, bár a felek nem tudtak megállapodásra jutnia a szerbiai tartomány jövőjéről. Az EU-tagállamok maguk is megosztottak a koszovói függetlenség kérdésében, s nem tudni, hogy képese lennének-e egységes álláspontot kialakítani, ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét.

Csütörtökön (2007. december 13.) tartják a portugál elnökséget lezáró EU-csúcsot, amelyen a tagállamok Lisszabonban aláírják az EU reformszerződését. Az aláírással megkezdődhet a ratifikációs folyamat, amely 2009-re fejeződhet be.

A csúcsot pénteken Brüsszelben folytatják, melynek főbb témái a koszovói helyzet és a francia elnök álalt felvetett bölcsek tanácsáról szóló vita lesz. A bölcsek tanácsáról a hét elején a külügyminiszterek találkozóján is szó esik majd.

Európai Parlament

Az EP-ben hétfőn (2007. december 10.) kezdik meg munkájukat a november 25-én megválasztott romániai képviselők, köztük négy magyar nemzetiségű politikus, a Parlament vitázik a levegőtisztasági irányelvről és a nép- és lakásszámlálási rendeletről is.

Kedden (2007. december 11.) az uniós borreformról és a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen támogatásról lesz szó, majd átadják a Szaharov-díjat az idei nyertesnek, Szalih Mahmúd Oszman, szudáni ügyvédnek. Kedden (2007. december 11.) kerül sor az unió 2008-as költségvetéséről szóló vitára is, melyet csütörtökön (2007. december 13.) szavazhatnak meg a képviselők.

Szerdán (2007. december 12.) az EP az európai tanácsi ülés témáiról vitázik és állásfoglalást fogad el a terrorizmus elleni küzdelemről. Ugyanezen a napon felszólal a jordán király, szó lesz az EU-kínai emberi jogi párbeszédről, és a szélsőségek európai erősödéséről.

Szintén ezen a napon (2007. december 12.) ünnepség keretében látják el kézjegyükkel az uniós intézmények vezetői az EU új alapszerződéséhez csatolandó Alapjogi Chartát, amelyet korábban már megszavazott az Európai Parlament.

Csütörtökön (2007. december 13.) szavaznak a képviselők a Montenegróval kötendő stabilizációs és társulási megállapodásról, és napirendi pont az európai textilipar helyzete és a Kínából származó import is.

Európai Bizottság

Az Európai Bizottság kedden teszi közzé éves gazdasági jelentését, amely azt vizsgálja, hogy a tagállamok milyen intézkedéseket tettek a versenyképesség javítására.

A hét végén fejeződik be a Bali szigetén tartott, éghajlatváltozással foglalkozó konferencia, melyen az EU konkrét eredményeket szeretne elérni.