A jegybank augusztusi döntése értelmében az egy- és kétforintos fémpénzeket március elsejétől kivonják a forgalomból. A pénzügyi tárca kissé megkésve, decemberben törvényjavaslatot alkotott a készpénzforgalomban szükségessé váló kerekítés szabályairól és a kerekítési különbözet elszámolásáról.

“A bevonásig hátralévő rendkívül rövid idő az államigazgatási egyeztetési eljárás lehető legrövidebbre szorítását és a tervezet mihamarabbi Országgyűléshez való benyújtását teszi szükségessé – a parlament ülésezési rendjére tekintettel is sürgős tárgyalást és azonnali tárgysorozatba vételt kérve” – olvasható abban a törvénytervezetben, amelyet a Pénzügyminisztérium készített az egy- és kétforintosok bevonása után szükséges kerekítések szabályozására. A pénzügyi tárca kissé megkésett a javaslattal, hiszen a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa már az augusztus 13-i ülésén döntött az egy- és kétforintosok kivonásáról, s azóta ismert, hogy a készpénzforgalomban szükség lesz kerekítés végrehajtására.

A törvénytervezet a matematika általános szabályai szerint rögzíti a kerekítést, öttel osztható összegre. A vállalkozásoknak nem kell bizonylatolniuk a kerekítést. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az áruházi pénztáros tételenként be fogja ütni a vásárolt termékek árát kerekítés nélkül, majd a gép által számított végösszeget a pénztáros fejben kerekíti a szabályok szerint. Ha az Országgyűlés a mostani formájában fogadja el a tervezetet, akkor a vállalkozásoknak a kerekítések miatt keletkező hiányt vagy többletet egyéb bevétel, vagy ráfordítás címen kell elkönyvelniük. Ha a kerekítési különbözetet a bizonylatokon szerepeltetni kellene, akkor 360 ezer pénztárgépet, illetve 13 ezer taxamétert kellene átprogramozni, ez viszont az APEH számításai szerint 25 milliárd forint többletköltséget okozna. A Magyar Posta szerint éves szinten ötszázmillió forint többletkiadást jelentene, ha a kerekítési különbözetet tételesen bizonylatolni kellene.

A kis értékű fémpénzek kivonására több nemzetközi példa is található. Finnországban 2002. január elseje óta nincsenek forgalomban az egy és két eurócentesek. A kerekítést ott is törvényben szabályozták. Hollandiában hasonló készpénzforgalmi gyakorlatot alakítottak ki, de a kerekítést nem törvényben szabályozták, hanem csupán ajánlásokat fogalmaztak meg. Olaszországban a nyolcvanas évektől az euró bevezetéséig a százlírás volt a legkisebb fémpénz.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi nyilatkozata szerint milliókkal több egy- és kétforintos áramlik vissza. Az érme-visszaáramlással párhuzamosan egyre növekszik a jótékony célú gyűjtés is, ezt a Magyar Nemzeti Bank az érmék jegybanki átvételével támogatja. Az MNB-ben karácsony előtt fizették ki a karitatív célra gyűjtött érmék első részletét, több százezer forintot. A fém egy- és kétforintosokkal március elsejéig lehet fizetni a kereskedelmi forgalomban.