2008. január 1-jétől 50 hiányszakma esetében könnyítésekkel, munkaerőpiaci vizsgálat nélkül juthatnak a magyar munkavállalók munkavállalási engedélyhez Ausztriában.

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó magyar állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre (Beschäftigungsbewilligung) van szükségük, ám az 50 szakma esetében könnyítéssel, azaz munkaerőpiaci vizsgálat nélkül adják ki az engedélyeket.

A szakmák között található többek között a szakács, hentes, kőműves, mozdonyvezető, gépésztechnikus, gépészmérnök, építőipari technikus, autószerelő, hegesztő, tetőfedő, mélyépítő munkás, útburkoló, vasbetonszerelő, épület- és bútorasztalos, villanyszerelő, nehézgépszerelő, optikus, daru- és felvonókezelő, bádogos, esztergályos, lakatos, szerszámkészítő, marós, csőhálózatszerelő, mezőgazdasági gépszerelő, géplakatos, kovács, üveges, lakkozó, hidegburkoló, parkettázó, vulkanizáló, adatfeldolgozó technikus, adatfeldolgozó mérnök, közgazdasági technikus, fűtés és gáztechnikus, valamint az erősáramú technikus.

Ausztriában egyébként egy év legális munkaviszony után szabadon vállalhatnak munkát a 2004-ben csatlakozott tagállamok állampolgárai is, ezt a Foglalkoztatási Szolgálat [Arbeitsmarktservice] engedélyezi. Ha a munkavállaló ideiglenesnek nem tekinthető időszakra elhagyja Ausztria területét, a munkaerőpiacon való mozgási szabadsága megszűnik.