Előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a férfit, aki kedden bántalmazott két bírát és egy ügyvédet a Pest Megyei Bíróságon – tájékoztatta a Fővárosi Bíróság sajtótikársága csütörtökön az MTI-t.

Mint közleményükben írják, Sz. József előzetes letartóztatását az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb február 10.-ig rendelték el. A végrehajtás helyéül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet határozták meg.

Az előzetes letartóztatás elrendelését többek között azzal indokolták, hogy a gyanúsított ellen többször folyt már “agresszív bűncselekmény miatt büntetőeljárás”. A gyanú szerint elkövetett bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú és a férfi egészségi állapotára tekintettel megalapozottan feltehető, hogy egyrészt újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, másrészt elrejtőzne, és így a további eljárási cselekményeken nem venne részt.

A bírósági közlemény leszögezi, hogy a gyanúsított pszichiátriai kezelése szükséges, de ideiglenes kényszergyógykezelésének elrendelésére az igazságügyi elmeorvos szakértői vélemény elkészültéig nincs alap. Hozzáfűzték: ezért rendelkezett úgy a bíróság, hogy az előzetes letartóztatást az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani.

Kedden Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy bírákat és egy ügyvédet bántalmazott egy polgári peres tárgyaláson az ügyfél a Pest Megyei Bíróságon. A férfit még kedden őrizetbe vették.

Lomnici Zoltán tájékoztatása alapján a férfi előzmények nélkül, váratlanul felkapott egy fémlábú széket és azzal nagy erővel a tanácselnök felé sújtott. A mellette ülő bíró megpróbálta félretolni a széket – ő az, aki a kezén zúzódásos sérülést szenvedett – és sikerült elérnie, hogy a támadó nem tudta fejen ütni a tanácselnököt. Azonban így is ütés érte a nőt, aki a nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Ezt követően az ügyvédnő próbálta meg a további támadást megakadályozni, mire az ügyfele fejen ütötte. Ennek következtében az ügyvéd fejbőre felrepedt.