Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa folyamatban lévő vizsgálatának eredményétől teszi függővé a gyülekezési jogról szóló törvény esetleges módosítását érintő javaslatait – közölte az ombudsman hivatala kedden az MTI-vel.

A távirati irodához eljuttatott közlemény szerint a vizsgálat során “különös hangsúlyt kap a legfelsőbb államhatalmi szerv épülete előtti gyülekezés jelenleginél differenciáltabb szabályozásának, a képviselők biztonságának, az állami ünnepségek, valamint a parlamenti munka méltósága biztosításának kérdése”.

Garamvári Miklós, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának irodavezetője elmondta: nem arról van szó, hogy Szabó Máté korlátozni akarja a gyülekezési jogot, hanem csak folyamatban van egy vizsgálat, amelynek egyik lehetséges végkifejlete a korlátozás.

“Nem azt mondom, hogy meg kellene tiltani a Parlament előtti gyülekezést, hanem korlátozni kellene” – nyilatkozta múlt szerdán az ombudsman a távirati irodának azt követően, hogy az RTL Klub híradója arról számolt be: az ombudsman szerint meg kellene tiltani az Országház előtti tüntetést.

Szabó Máté akkor hozzátette: Európában nagyon sok helyen korlátozzák az államhatalmi szervek előtt a gyülekezést, ennek – mint hozzátette – jó okai vannak. Garamvári Miklós elmondása szerint az ombudsman ezzel a Politikatudományi Intézet 14 országra kiterjedő korábbi kutatására utalt.

Csütörtökön Herényi Károly frakcióvezető közölte: az MDF támogatja Szabó Máténak a gyülekezési törvény módosításáról, közte az Országház előtti tüntetések korlátozásáról szóló elképzeléseit.

Pénteken Szájer József és Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselők szólították fel az állampolgári jogok országgyűlési biztosát, hogy vonja vissza a Kossuth téri tüntetést korlátozni kívánó javaslatát.

Az MSZP hétfőn támogatásáról biztosította Szabó Máté ombudsman javaslatait a gyülekezési törvény néhány pontjának újragondolásáról, beleértve a parlament előtti tüntetések engedélyezésének újragondolását – közölte Tóth Károly, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának szocialista alelnöke.

Tóth Károly egyben kezdeményezte, hogy a testület februárban kezdjen egyeztetéseket a gyülekezési törvény szükséges és lehetséges változtatásairól – tájékoztatta a szocialista politikus hétfőn az MTI-t.