A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületéhez (MTE) fordul Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa a gyűlöletkeltés újabb – interneten terjedő – formái ellen.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint a kisebbségi ombudsman arra kéri az MTE-t, hogy fontolják meg egy gyűlöletkeltés elleni kódex elfogadását, és gondolják át, milyen további lépéseket tehetnének az ilyen jellegű tartalmak visszaszorítására.

Az országgyűlési biztos közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy az interneten olvasható egyik oldal a „svábbűnözés” sajátos kifejezését használva a Magyarországon élő német kisebbségi származású lakosok kirekesztésére szólít fel, megbotránkozást, felháborodást, adott esetben rémületet keltve a társadalom egyes – akár kisebbségi származású, akár többséghez tartozó – tagjaiban.

Kállai Ernő közleményében nem zárja ki: ezt pusztán „viccnek”, a nálunk sajnos igen elterjedt kirekesztő szellemiségű oldalak paródiájának szánták a készítők, de rámutatott, hogy semmilyen körülmények között nem fogadható el olyan tartalmak nyilvános hangoztatása vagy közzététele, amelyek alkalmasak arra, hogy származása miatt bárkiben is félelmet, szorongást ébresszenek.

“Fontosnak tartom, hogy a felelős politikai erők gondolkodjanak el azon, hogy miként lehetne erősíteni az egyes csoportok védelmét a gyűlöletkeltő, sértő megnyilvánulásokkal szemben, ezzel is fokozva a társadalom egészének biztonságérzetét” – áll a közleményben.