Szokatlan módon megszaporodtak az erőszakos bűncselekmények az év első napjaiban, a tizennégy év alatti elkövetőket azonban a törvény szerint nem lehet felelősségre vonni. A szaktárca most a korhatár lejjebb szállítását tervezi, a szakértő szerint azonban az oktatást és a gyermekvédelmet kellene hatékonyabbá tenni.

Az év első hetében megsokasodtak az erőszakos cselekmények a fővárosban. Késeltek vonaton és parkolóban, halálra vertek egy idős embert a lakása előtt, iskolából hazamenet halálosan bántalmaztak egy diákot. A legnagyobb visszhangot azonban az az eset váltotta ki, amikor egy tizenkét éves fiú Budapest forgalmas terén lábon szúrt egy nála néhány évvel idősebb gyereket, hogy megszerezze MP3-lejátszóját. A román állampolgárságú gyermek hamarosan visszakerül szülőhazájába.

A sokkoló esemény ismét felvette a tizennégy évnél fiatalabbak büntethetőségét. A jelenleg hatályos törvény szerint ezt a korosztályt egyáltalán nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban egy szakértői csoport most azon dolgozik, hogy létrejöjjön a fiatalkorúak önálló büntető igazságszolgáltatási rendszere. “Nem a tizennégy éves korhatár leszállítása, hanem a jobban és hatékonyabban finanszírozott oktatás, valamint gyermekvédelmi programok lennének a megoldások a probléma kezelésére” – mondta Kerezsi Klára kriminológus. Hozzátette: a jogrendszer a jellemző esetekre, nem pedig a kirívó példákra van kidolgozva. “A bűnelkövetővé vált gyermekek számának gyakorisága valóban megnőtt az elmúlt években, azonban nem szabad a média által kiemelt brutális cselekmények alapján általánosításokba bocsátkozni.”

A fentebb említettekhez hasonló esetek motivációs tényezőiről szólva a szakértő megjegyezte: a szocializáció szempontjából legnehezebb időszak ez a kor; a biztos családi háttér gyakori hiánya, valamint a rendezetlen anyagi helyzet gyakran felesleges konfliktusokhoz és agresszióhoz vezetnek. “Az úgynevezett presztízsfogyasztásra egyre nagyobb az igény, a mobiltelefonok és egyéb digitális eszközök a média által sugárzott üzenet szerint elengedhetetlen részei az életnek. Ha nem engedhetik meg maguknak ezeket – tette hozzá Kerezsi Klára –, akár erőszakra is képesek a megszerzésükért.”