Részben megváltoztatta szerdán az elsőfokú ítéletet a szegedi betegcsere ügyében a másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság.

Németh Norbert bíró az ítélet ismertetésében elmondta: a másodrendű vádlott, H. Károly szakápoló egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetését egy év négy hónapról, tizenegy hónapra csökkentette. Emellett az elsőrendű vádlottal, B. Ferenc beteghordóval együtt, előzetes mentesítésben részesítették őket, ami annyit jelent, hogy civil életükre nem lesz kihatással az ügy- tette hozzá.

A harmad- és negyedrendű vádlott orvosokat, a foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége alól felmentették.

A Szegedi Városi Bíróság elsőfokú ítéletének egyéb részeit helybenhagyta a bíróság, eszerint a beteghordót nyolc hónap fogházbüntetésre ítélték egy év próbaidőre felfüggesztve. Emellett a harmadrendű orvost bűncselekmény, a negyedrendűt bizonyítottság hiányában mentették fel.

A szegedi városi kórházból 2004. július 3-án egy 80 éves férfi helyett tévedésből egy vele azonos korú másik beteget küldtek koponyaműtétre a Szegedi Tudományegyetem idegsebészeti klinikájára. Az idős ember az operáció után néhány nappal elhunyt. A másik beteget több órával később szintén megműtötték, ő – a vizsgálatok szerint a betegcserétől függetlenül – szeptember végén halt meg.

Az indoklásban a bíró elmondta: a beteghordó megszegte a foglalkozási szabályokat, mert nem azonosította a beteget, illetve nem oda vitte vissza, ahonnan elvitte. Felelőssége, így megállapítható. A szakápoló szintén hibázott, mert nem győződött meg a visszaszállított beteg kilétéről. Ezért az elsőfokú bíróság döntése megalapozott volt.