Nyílt levélben fordult dr. Lomnici Zoltánhoz, a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökéhez a Magyar Helsinki Bizottság.

Pintér Mariann személyiségi jogi pert indított a Legfelsőbb Bíróság ellen a Ságvári Endre megölése miatt kivégzett Kristóf László csendőr halálos ítéletének hatályon kívül helyezése érdekében, az eljárás során az LB éles hangú beadvánnyal élt. A beadvánnyal kapcsolatban a sajtó érdeklődésére az LB polgári kollégiumának szóvivője azt mondta, hogy az LB nem a legmagasabb bírói fórumként, hanem peres félként járt el az ügyben, és nem szokatlan, hogy a felek egy perben ilyen módon fogalmaznak.

A Magyar Helsinki Bizottság az LB elnökének, dr. Lomnici Zoltánnak írt nyílt levélben kifejti, az LB beadványában nem vette figyelembe, hogy a peres felek álláspontjuk kifejtése során nem sérthetik egymás és mások emberi méltóságát, és kéri, hogy a LB elnöke tegye egyértelművé: a legfőbb bírói fórum nem csak ítélkezési tevékenysége során, hanem minden jogviszonyában érvényre juttatja a jogszabályokat és az alapvető erkölcsi követelményeket, példát mutatva az egyéb jogalkalmazóknak és a jogkeresőknek egyaránt.

A nyílt levélre dr. Lomnici Zoltán, az LB elnöke a Magyar Helsinki Bizottságnak a konkrét üggyel kapcsolatos álláspontját osztó gyors választ küldött. Az LB elnöke levelében leszögezte, hogy “A jogi képviselő által írt ellenkérelem hangvételét és stílusát elfogadhatatlannak tartom, ezért a bíróság vezetőjeként vizsgálatot indítottam és annak eredményeként megteszem a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy ilyen eset a jövőben ne ismétlődhessen meg.”

A Helsinki Bizottság nyílt levele
A Legfelsőbb Bíróság elnökének válasza