A brit Privacy International és az amerikai Electronic Privacy Information Center közös felmérése 2007-ben 70 országot rangsorolt a megfigyelésnek és a magánélet védelmének szintje alapján.

A 2007. évi besorolások negatív nemzetközi tendenciákat mutatnak különösen a bevándorlási és határellenőrzési gyakorlatok kapcsán. Emellett aggodalomra ad okot a gyorsan bevezetésre kerülő különböző adatbázisok száma, az azonosító és ujjlenyomat-rögzítő rendszerek elterjedése, mivel a döntéshozók nem veszik tekintetbe ezen eszközök alkalmazásakor az állampolgárok magánéletére gyakorolt hatásokat. Egyre több kormány tárol információt állampolgárai és a területén tartózkodók közléseire, megnyilvánulásaira és pénzügyi adataira vonatkozóan.

Az adatvédelem negatív fejlődési irányait a jövedelmező – globális informatikai cégek által dominált – megfigyelési ipar megjelenése és számos olyan nemzetközi szerződés megkötése befolyásolta, amelyek gyakran a demokratikus fejlődés keretein kívül esnek.

A vizsgálat meglátása szerint Európa öregebb demokráciáiban általában csökken az adatvédelem szintje, a fiatalabb demokráciákban pedig nő.

Az EU-ban első helyen álló Görögország a maximális 5 pontból 3.1, az utolsó helyen álló Egyesült Királyság pedig 1.4 pontot kapott. Az értékelés olyan szempontok szerint történt, mint például az azonosító kártyák és biometrikus azonosítók használata, közlési információk megőrzése, bűnüldöző szervek hozzáférése, munkahelyi ellenőrzés, vizuális megfigyelés stb.

A legutolsó helyen álló országok Malajzia, Oroszország és Kína. A legjobb minősítéseket 2007-ben Görögország, Románia, Magyarország és Kanada érte el. Németország 2006-ban az első helyen állt, 2007-ben a 7. helyre csúszott. A demokratikus országok közül az USA, az EU-ban az Egyesült Királyság áll az utolsó helyen. Argentína pozíciója jobb, mint a legtöbb uniós tagállamé.

A nemzetközi felmérés Magyarországot érintő adatai kedvezőek, hazánk jó helyezést ért el az EU-ban és azon kívüli viszonylatban is. Az EU-ban a 2.9-es pontszámmal a második helyen állunk Romániával együtt (ugyanennyi pontszámot kapott a nemzetközi viszonylatban legjobban szereplő Kanada), ami azt jelenti, hogy a gyengülő védelem ellenére Magyarországon még mindig erősek az adatvédelem bástyái.