Idén a fogyasztóvédelmi ellenőrzéseknél az eddigieknél szigorúbb szankciókra számíthatnak azok, akik a fogyasztókat megkárosítják – mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója hétfőn a fővárosi fogyasztóvédelmi tanácsadó iroda évnyitó találkozóján, Budapesten.

A főigazgató elmondta, hogy 2008-ban az eddigieknél még inkább a leginkább kiszolgáltatottabb fogyasztók – a gyerekek, a fiatalkorúak, az időskorúak – védelmére helyezik a hangsúlyt. Folytatódik a gyerekek által használt termékek biztonságának kiemelt ellenőrzése. Az NFH főigazgatója úgy értékelte, hogy fogyasztóvédelem szempontjából a 2007-es esztendő az egyik fontosabb év volt, mert elfogadták a 2013-ig szóló középtávú fogyasztóvédelmi politikát, a 2010-ig tartó cselekvési programot.

Ezek a dokumentumok ráirányították a figyelmet arra, hogy a fogyasztók védelme az egyik legfontosabb érdekvédelmi tevékenység. Ennek egyik konkrét jeleként említette, hogy 2007-ben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál elindult a létszám növekedése, ami az idén is folytatódik. Ez teszi lehetővé, hogy a hatóság még több erőt fordítson az ellenőrzésekre.

Az évnyitó rendezvényen Gilyán György, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára úgy értékelte, hogy a kormány politikájában a fogyasztóvédelem felértékelődött. A kormány fogyasztóvédelmi politikája a hatóságok közötti koordináció erősítése, az informatika bevonása, a társadalmasítás irányába halad.

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkára fontosnak nevezte, hogy a fogyasztóvédelemben is legyen a párbeszédnek fóruma, a létrejövő fogyasztóvédelmi tanács az érintettek közötti együttműködését erősíti majd.