Pontosította idei törvényalkotási tervét a kormány: a tavaszi ülésszak indítványai között már nem szerepel a közteherviselés átalakítása, illetve az új polgári törvénykönyv és az új büntető törvénykönyv általános részének benyújtása – derül ki az Országgyűlés honlapján olvasható dokumentumból.

A decemberben előre jelzett tervben a miniszterelnök – a konkrét törvényjavaslatok mellett – 14 témakört jelölt meg, amelyben megfogalmazása szerint a kabinet tavasszal “törvénykezdeményezéssel kíván élni”. A házelnöknek erről decemberben elküldött levelében Gyurcsány Ferenc arról is írt, hogy a témaköröket kibontó javaslatokról, illetve ezek benyújtási idejéről januárban küld majd részletes tájékoztatást.

A témakörök között szerepelt, hogy megerősítik a közrendet és a közbiztonságot, átalakítják a közteherviselést, valamint javítanak a versenyképességen. Emellett tervezték, hogy a költségvetési szervek jogállásáról, illetve gazdálkodásáról szóló törvény megalkotásával továbbviszik a közpénzügyi reformot, valamint gyorsabbá, rugalmasabbá teszik a közbeszerzési eljárást, és változtatnak a közigazgatási hatósági eljárás jelenlegi szabályain is.

A listán szerepel többek között a szociális ellátások, szolgáltatások átalakítása, a közszolgáltatások versenyképességének javítása, a fogyasztóvédelem garanciális szabályainak új alapokra helyezése. Ide tartozott még a új titoktörvény megalkotása, az új Btk. és az új Ptk. általános részének benyújtása.

A miniszterelnök január 31-i dátummal újabb levelet küldött a házelnöknek a tavaszi ülésszak törvényalkotási menetrendjéről, és ebben nem szerepel a közteherviselés átalakítása, illetve az új polgári törvénykönyv és az új büntető törvénykönyv általános részének benyújtása. Az MTI úgy tudja, ettől függetlenül ezek előkészítése folyamatosan zajlik, az adórendszer átalakításáról pedig társadalmi vita is lesz, mielőtt a parlament elé kerül.

Áprilisra jelezve szerepel a tavaszi törvényalkotási tervben a versenyképesség javítására irányuló törvénymódosítás, valamint több fogyasztóvédelmi indítvány és közpénzügyi javaslat.

A miniszterelnök levele szerint áprilisra elkészül egy új törvény az állam jogérvényesítésének elősegítésére. A kormány arra is kísérletet tesz, hogy módosítsa a népszavazásról, illetve a választásról szóló törvényeket és benyújtsa az új titoktörvényt. Ezek csak akkor részei a törvényalkotási tervnek, ha elfogadásukhoz megvan a kétharmados támogatás.

Gyurcsány Ferenc már decemberben jelezte, hogy tavasszal napirendre kerül a földgázellátásról szóló törvény: az előterjesztést már benyújtotta az Országgyűléshez a gazdasági tárca.