Szemléletváltásra van szükség a büntetés-végrehajtás szervezetén belül a személyi állománnyal való foglalkozásban – mondta el Zalaegerszegen a büntetés-végrehajtás (bv) megbízott országos parancsnoka pénteken az MTI-nek.

Dömény Sándor a zalaegerszegi bv-intézet tavalyi évét értékelő zárt állománygyűlésen vett részt, amelynek végén a távirati irodának arról számolt be: a büntetés-végrehajtás dolgozóinál az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a teljesítményértékelésükre, a képzésükre, s munkájuk objektív elismerésére. Utalva a januárban kirobbant, bv-tiszteket is érintő vesztegetési botrányra hozzátette: a közvéleménynek is látnia kell, nem igaz, hogy a több mint 7.400 fős állomány egésze korrupt, hiszen ritkán fordulnak elő hasonló bűncselekmények.

Az országos parancsnokság által az MTI-nek elkészített összesítésből kiderül: az utóbbi években csökkent a személyi állomány által elkövetett fegyelmi ügyek száma. 2007-ben 180 büntetőeljárás indult, amelyből végül 40 végződött elmarasztalással. A bűncselekmények között vesztegetés, bántalmazás, kötelességszegés és hivatali visszaélés fordult el a bv-intézetek állományánál.

Az országos parancsnok úgy látja: a fogvatartottakkal való törődést illetően is szükség van a változásra, nagy szerepe van ebben a börtönlelkészi szolgálatnak és a nevelőtiszteknek. A falakon belül előforduló bűncselekmények számának csökkentésére pedig akkor van mód, ha együttműködésre tudják megnyerni a bentlévőket – fogalmazott Dömény Sándor.

Az országos adatok szerint leggyakrabban kényszerítés, súlyos testi sértés és szemérem elleni erőszak fordul elő, évente 50-100 esetben a börtönökben. A korábbiakhoz képest emelkedett ugyanakkor a múlt évben a hivatalos személy elleni erőszakos esetek száma, amelyekből 58 történt.

A zalaegerszegi bv-intézetről szólva az éppen Zalában élő országos parancsnok kifejtette: a 86 fő befogadóképességű börtönben 136 százalékos a telítettség, ami valamivel rosszabb az országos átlagnál, de jobb a többi megye átlagos adatánál. A zalai intézet nehéz helyzetben van, mert “itt mindenki ártatlan”, ugyanis többségében előzetes letartóztatottak vannak a falak között, akik még az ítéletükre várnak.

Dömény Sándor kifejtette: a nem egészen 100 alkalmazottat foglalkoztató zalaegerszegi bv-intézet helyzetét azért tartja nehezebbnek, mert a már elítéltek tudják, hogy mi vár rájuk a következő években, az előzetesben lévők azonban még hisznek az ártatlanságukban, vagyis nehezebben törődnek bele helyzetükbe.