Az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottsága keddi ülésén nem találta alkalmasnak Zombor Ferencet az adatvédelmi biztosi poszt betöltésére, a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor kinevezését viszont támogatta.

Az adatvédelmi biztos jelölésére a kilenc ellenzéki képviselő ugyan igent mondott, a tíz kormánypárti bizottsági tag azonban tartózkodott a szavazáson. A jövő nemzedékek ombudsmanját tíz igen és kilenc tartózkodás mellett támogatták.

Balog Zoltán (Fidesz) bizottsági elnök – utalva arra, hogy a szocialista képviselők az ülésen egyik jelölttől sem kérdeztek – azt mondta: a bizottság munkáját segíti, ha úgy alakítja ki álláspontját, hogy megpróbálnak információt szerezni és meggyőződni a jelöltek alkalmasságáról. Nyilván ez egy politikai döntés – jegyezte meg.

Fogarasiné Deák Valéria (MSZP) alelnök erre reagálva megjegyezte: a tartózkodás nem azt jelenti, hogy nemmel szavaztak. Hozzátette: lesz álláspontjuk a jelöltekről, de az illetékes szakbizottságokkal még további konzultációkat folytatnak.

A köztársasági elnök által a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor terveit vázolva elmondta: a már meglévő intézmények tudására kell támaszkodnia. Utóbbiak között említette az egyetemi műhelyeket, a civil kutatásokat. Kitért arra, hogy az új ombudsmannak lehetősége lenne a felhalmozott tudást összegyűjteni, kommunikációt kezdeményezni.

Fülöp Sándor szerint a következő években országos, szakmai vitát igényel a környezeti hatásvizsgálatok kérdése, a természetvédelem jogcímei, az önkormányzatok környezetvédelmi hatásköre. Hozzáfűzte: napirenden kell tartani a klímavédelmet, a felszín alatti vizek védelmét, a hulladékgazdálkodás kérdését.

Kérdésre válaszolva a biztosjelölt azt mondta, a parlagfű elleni védekezésre eljárásrendet, szankciókat kell kialakítani és szükség van megfelelő intézményekre, megfelelő költségvetéssel.

A bizottság által elutasított Zombor Ferenc azt mondta, megválasztása esetén fenn kívánja tartani hivatala teljes függetlenségét és befolyásmentességét.

Csak az alkotmány és a törvény határozza meg a biztos munkáját – jelentette ki.

Terveit ismertetve kiemelte a hivatalból indított vizsgálatokat, amelyek elsősorban a rászorultakat, hátrányos és kiszolgáltatott helyzetűeket érintenék, például az egészségügy, vagy az adatkezelés területén.

Az Országgyűlés várhatóan február 25-én szavaz újra az ombudsmanjelöltekről, a köztársasági elnök által az adatvédelmi biztosi posztra jelölt Zombor Ferencről, valamint a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándorról.