A szervezett bűnözés és a korrupció közti összefonódások felülvizsgálatát kezdeményezte kedden a Bizottság, mely Frattini Biztos bevezetője szerint világszinten évi 1 billiárd eurónyi veszteséget okoz.

A munkadokumentum célja, hogy az eddig külön kezelt területek közti összefüggések világosabbá váljanak, különösképp azokra a helyzetekre, ahol a szervezett bűnözés a korrupció eszközét használja fel a köz- és magánszférában való előrejutáshoz.

Franco Frattini bizottsági alelnök, a bel- és igazságügyi biztos a most kezdeményezett dokumentum kapcsán kiemelte: „a korrupció költségei a teljes világgazdaság 5 százalékát teszik ki, mely évente 1 billiárd eurónak megfelelő veszteséget eredményez. Az EU-nak kötelessége fellépni a korrupció ellen, melyet a szervezett bűnözői világ saját érdekei érvényesítésére használ fel a közpénzek, és a magánvállalkozások megsarcolásával. Az ellenintézkedések bevetésre készen állnak, hogy lesújtsanak mind a kenőpénzeket kínálókra, mind az azokat elfogadókra.”

A dokumentum külön kitér a pénzügyi cégekben történő visszaélések jelenségére, melyet hagyományosan nem tekintünk a szervezett bűnözői csoportok tevékenységi területének, épp ezért kiemelt figyelmet érdemelnek, mint a „szofisztikált bűnözés” melegágyai.

A tanulmány fő fókuszpontjai: a hagyományos és a vállalati szervezett bűnözés dinamikájának vizsgálata, annak kiderítésére, mikor merül fel a korrupció, mint előnyben részesített problémamegoldó eszköz. Szükséges a magánszektor gyengepontjainak feltérképezése, melyeken keresztül a korrupció begyűrűzik a vállalatok működésébe. Végül át kell tekinteni, hogyan, és hol lehetséges a szervezett bűnözés és a korrupció összekapcsolódása, magyarán mely területeken nélkülözhetetlen az óvintézkedések foganatosítása.