Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt kinevezése után változtatni akar azon, hogy az országban sokan következmények nélkül szeghetik meg a szabályokat. Erről a jelölt az ATV Egyenes beszéd című műsorába beszélt vasárnap este.

Mindenkinek elege van abból, hogy az országban a szabályok nem érvényesülnek. A közlekedéstől a közigazgatásig az élet számos területén tapasztalható, hogy a magánemberek, a vállalkozók, s az állam is lényegében következmények nélkül szegheti meg a közösen alkotott szabályokat – mondta Draskovics Tibor, aki igazságügyi és rendészeti miniszterként a jogszabályalkotásban és a jogszabályok érvényesítésében is változtatni kíván ezen.

A jelölt szerint a rendőrséggel szemben is szükséges követelményeket támasztani, irányt szabni, beszámoltatni, és ha “valami nem megy”, akkor annak személyi konzekvenciái lehetnek.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne az első, amit miniszterként megváltoztatna, Draskovics Tibor példaként említette, hogy az elmúlt napokban számos televízióban látni lehetett, hogy rendőrségi autók a mozgássérültek részére fenntartott parkolóhelyeken állnak.

Draskovics Tibor elmondta: vasárnap felhívta az országos rendőr-főkapitányt, és kérte, hogy a nyilvánosság és a rendőr kollégák számára is tegye világossá, nekik ugyanúgy be kell tartaniuk minden szabályt, mint bárki másnak.

“Utána fogok menni az ilyen eseteknek, ez egy apróság, de talán mutatja, hogy más a hozzáállásom a rendőrséggel kapcsolatos kérdésekben” – jegyezte meg a miniszterjelölt

A Magyar Gárdával kapcsolatban Draskovics Tibor szerint az egyik fontos szempont az, hogy Magyarországon az egyesülési jog alkotmányos alapjog, mellyel kapcsolatban hatásköre az ügyészségnek és a bíróságnak van, nem pedig a kormánynak. A kérdés egy másik megközelítése pedig az, hogyha Magyarországon bármely szervezet mások jogait sérti, akkor ezzel szemben a rendőrségnek fel kell lépnie.

Ha törvénysértés történik, akkor intézkedni kell, ha nem akkor tudomásul kell venni, hogy ez a gyülekezési és a véleménynyilvánítási szabadság része – mondta az igazságügyi és rendészeti miniszterjelölt.