Az EU-ban mûködõ nagy élelmiszerláncok hatalmi visszaéléseinek vizsgálatát kérte több parlamenti képviselõ közös nyilatkozatukban, s egyben versenyjogi vizsgálatot kér az Európai Bizottságtól az üzlethálózat-láncok tevékenységérõl.

A kezdeményezést 60 százalékban támogatták a képviselõk, így az öt képviselõ újabb lépéseket tesz egy átfogó vizsgálatot kezdeményezve. A kezdeményezõk közt van Hegyi Gyula, szocialista EP képviselõ is, aki az indítvány kapcsán elmondta: az EP szocialista frakciója parlamenti vitával egybekötött kérdést intéz az ügyben az Európai Bizottsághoz, melyre a házszabály értelmében a Bizottság köteles érdemben válaszolni. Hozzátette, hogy a szocialisták a szupermarketekben dolgozók munkakörülményeit is szeretnék javítani, európai szinten lépve fel a szabályozatlan túlmunka és a rossz munkahelyi viszonyok ellen.

A magyar képviselõ hozzátette, hogy bár a parlamenti képviselõk önálló jelentést is indíthatnak a tárgyban, hatályos jogszabályt csak a Bizottság kezdeményezhet. Ezért a képviselõknek – valamint az érdekelt civil mozgalmaknak, szakszervezeteknek, gazdaszövetségeknek és más szakmai szervezõdéseknek – most az Európai Bizottságra kell nyomást gyakorolniuk.

Caroline Lucas brit zöld képviselõ azt javasolta, hogy a piacon egy kereskedõlánc maximum nyolc százalékos részesedést szerezhessen, errõl azonban még az öt aláíró sem állapodott meg.

Egy, a Nemzetek Európája Unióhoz tartozó lengyel képviselõ szerint az élelmiszerár-robbanás hasznából a termelõknek szinte semmi sem jut, a hasznot elsõsorban a nagy áruházláncok zsebelik. A lengyel képviselõ úgy látja, a termelõkben “patológikus félelem” él a szupermarketekkel kapcsolatban.