Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén jóváhagyta a tavaly decemberben aláírt Lisszaboni Szerződést .

Az Európai Parlament szerdán jóváhagyta az Inogo Méndez de Vigo és Richard Corbett képviselők által a Lisszaboni Szerződésről készített jelentést. A jelentés elfogadása egyúttal a szerződés képviselőtestület által történő jóváhagyását is jelenti. A képviselők közül 532-en szavaztak a szerződés elfogadására, 115-en ellene, 29-en pedig tartózkodtak.

Hans-Gert Pöttering az Európai Parlament elnöke üdvözölte a szavazás végeredményét, amit azon óhaj egyértelmű kifejezésének tekint, hogy az Uniónak több demokráciára és cselekvési képességre van szüksége. „Az új szerződés nagyobb képességekkel ruházza fel az Európai Uniót a cselekvésre. Megszilárdítja a demokráciát és megvédi a közös európai értékeket. A szerződés az EU és polgárainak nagy sikere” – szögezte le közleményében az EP elnöke.

Pöttering arra is emlékeztetett, hogy a Lisszaboni Szerződés megerősíti az Európai Parlamentet, amely a dokumentum életbe lépését követően majdnem minden jogalkotási aktusban egyenlő jogokat fog élvezni a miniszterek tanácsával. Ez szerinte a polgárok győzelme, hiszen közvetlenül választott képviselőiknek nagyobb beleszólásuk lesz azokba a jogszabályokba, amelyek mindennapjaikat érintik. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a szerződés a nemzeti parlamentek uniós jogalkotási folyamatban játszott szerepét is megerősíti.
Az EU tagállamai közül eddig öten ratifikálták a szerződést: Magyarország, Szlovénia, Málta, Franciaország és Románia.