Őrizetbe vették a pénzügyőrök az Il Ferro Kft. egyik volt tulajdonosát, egy ember ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki – tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága az Il Ferro Kft. tevékenységével kapcsolatban 2007. július közepén indított nyomozást, ismeretlen tettes ellen, számviteli rend megsértése miatt – írta Sipos Jenő közleményében. A nyomozás eredményeként olyan bizonyítékokat sikerült beszerezni, amelyek alapján a nyomozást kiterjesztették további bűncselekményekre, így sikkasztásra és csalásra is.

A rendelkezésre álló adatok szerint a kft. vezetői tevékenységük során az ügyfeleik által befizetett összegek egy jelentős részét különböző módszerekkel kivonták a gazdasági társaság vagyonából, majd banki tranzakciókat követően az elkövetők és segítőik minden esetben készpénzben felvették azt, majd sajátjukként rendelkeztek vele – olvasható. A szóvivő hozzátette: a tranzakciók réven a gazdasági társaságból, annak értékesítése előtt, összesen 683 millió forint körüli összeget vettek ki.

A nyomozás jelenleg is nagy erőkkel tart, különösen a gazdasági társaságból kivett pénzeszközök hollétének felderítése érdekében. Az eddig biztosított érték – amely nagy értékű gépkocsikból és ingatlanokból áll – meghaladja a 100 millió forintot – olvasható a közleményben.

A ügy előzménye, hogy az autóreklámokkal foglalkozó cég autósokkal kötött szerződéseiben azt vállalta, hogy havi 40-50 ezer forint reklámozási juttatást fizet számukra a gépkocsikon elhelyezett matricákért. Az autósoknak ezt megelőzően több százezer forintos úgynevezett regisztrációs díjat kellett a cégnek befizetniük.