Nem választotta meg az ombudsmanjelölteket hétfőn az Országgyűlés: sem Fülöp Sándor, sem Zombor Ferenc nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást.

A jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándor megválasztását 207 igen, 107 nem szavazattal utasította el a Ház, Zombor Ferenc adatvédelmi biztosjelöltet 123 igen, 188 nem voks mellett nem választották meg – jelentette be a titkos szavazás után az elnöklő Lezsák Sándor.

Bár Fülöp Sándor esetében az igenek többségben voltak, de nem volt meg a kétharmados támogatás.

Ez volt a második alkalom, hogy a Ház elutasította a köztársasági elnök jelöltjeit erre a két posztra, hiszen a tisztségek előző várományosait, Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát decemberben szintén leszavazta a Parlament.

Az elutasítást valószínűsíteni lehetett, mert ugyan a Fidesz hétfőn bejelentette, hogy támogatja az ombudsmanjelölteket, az MSZP-frakció azt közölte, hogy nem szavazza meg Zombor Ferenc választását, míg Fülöp Sándor esetében lelkiismereti szavazást rendel el.

Az SZDSZ szintén úgy döntött, hogy nem támogatja a jelölteket, bár a liberális párt környezetvédelmi minisztere, Fodor Gábor támogatásáról biztosította a jövő nemzedékek omdusmanjelöltjét.

Sólyom László köztársasági elnök január közepén jelentette be, hogy Fülöp Sándor jogászt, ügyvédet jelöli a jövő nemzedékek ombudsmanjának, és javasolja Zombor Ferenc megválasztását adatvédelmi biztosnak.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője akkor azt mondta: nem örül annek a gyakorlatnak, hogy a köztársasági elnök ismét nem egyeztetett a jelöltekről, de illő tisztelettel tudomásul veszik ezt, és döntésüket nem a jelölés módja, hanem a jelöltek személye alapján hozzák meg.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője ugyanerről úgy nyilatkozott: a köztársasági elnök számára nincs jogszabályi kötelezettség az egyeztetésre, így elfogadják az államfő jelölési gyakorlatát.