Elsősorban a Gaskó István vezette VDSZSZ által szervezett vitatható hátterű és célú akcióknak köszönhető, hogy a munkaügyi tárca a sztrájktörvény módosítását fontolgatja.

A VDSZSZ sztrájkja miatt kialakult helyzetben a sztrájktörvény módosításától tartanak a szakszervezetek. Ilyenre korábban nem volt példa. Nagy viharok voltak ugyan az elégséges szolgáltatásról, de mindig született megállapodás – ezúttal azonban nem.

Az érdekvédők Gaskó István felelősségét emlegetik, amikor azt mondják: a törvény kereteit feszegető akció, a rosszul szervezett, rossz célokért folyó sztrájk miatt került veszélybe az országosan jól működő szabályozás.

A Népszava információi szerint a munkaügyi minisztérium valóban készen áll egy módosítás előkészítésére. Felvetődött a sztrájktörvény módosítása, vannak ugyanis olyan joghézagok, melyeket a kormány szerint pótolni kellene. Nincs megfelelően szabályozva az elégséges szolgáltatás, emiatt olyan eljárás bevezetésére lenne szükség, amely garantálja a megállapodást. Szükség lenne annak meghatározására is, hány nappal korábban kell bejelenteni a munkabeszüntetést. Kifogásolható továbbá, ha egy munkahelyen több szakszervezet működik, de csak az egyik tárgyal a vitatott kérdésekről.

Tárgyalásokat szorgalmaz a BKV legnagyobb szakszervezeti szövetsége is a tulajdonos fővárosi önkormányzattal a négy éve veszteséges cég teljesítményelvű finanszírozásáról, valamint a szerintük elfogadhatatlan 20 százalékos járatritkításos paraméterkönyv-tervezetről, hogy elkerüljék ezzel “minden idők legnagyobb”, a fővárost vagy akár az egész országot megbénító sztrájkot.