Majdnem 900 millió eurós pénzbírsággal sújtotta szerdán az Európai Bizottság a Microsoftot egy még 2004-ből származó versenyjogi döntés végrehajtásának megtagadása miatt. Az amerikai szoftveróriásra eddig összesen 1,7 milliárd eurós büntetést szabott ki Brüsszel.

Újabb fejezet az Európai Bizottság kontra Microsoft ügyben: az EU versenyjogi hatósága szerdán 899 millió eurós pénzbírsággal sújtotta a redmondi székhelyű szoftveróriást. Neelie Kroes versenyjogi biztos azzal indokolta a súlyos büntetést, hogy az amerikai óriásvállalat a Bizottság korábbi döntésével dacolva 2007 október 22-ig ésszerűtlenül magas árakat szabott fontos interoperabilitási információkhoz való hozzájutásért az irodai szerver operációs rendszerek fejlesztőinek. Bár az Európai Bizottság már 2004. márciusában felszólította a Microsoftot ésszerű árak alkalmazására és ezt a döntését utóbb az Európai Bíróság is megerősítette, a cég egészen tavaly október 22-ig megtagadta a döntés végrehajtását.

„Az EU versenyjogi politikájának 50 éve alatt a Microsoft volt az első vállalat, amelyet a Bizottságnak meg kellett büntetnie egy trösztellenes döntés végre nem hajtása miatt. Remélem, hogy a mai döntés lezár egy sötét fejezetet a Microsoft engedetlenségi politikájában” – közölte Neelie Kroes, megjegyezve, hogy Brüsszel a vétség alapján akár 1,5 milliárd eurós pénzbírságot is Bill Gates cégének nyakába akaszthatott volna.

A mostani, sorrendben immár harmadik pénzbüntetéssel még korántsem ér véget a Bizottság hadakozása a Microsofttal: Brüsszel januárban két másik ügyben is trösztellenes vizsgálatot indított az amerikai óriás ellen: az egyiket a Microsoft Office átjárhatóságával, a másodikat az Internet Explorer alkalmazásával kapcsolatban.