A Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai lokátor másodfokú építési engedélyének végrehajtását – jelentette be Pécs alpolgármestere hétfőn. A Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) arra szólítja fel a honvédelmi tárcát, keressen új helyszínt a radarállomásnak.

A döntés azt jelenti, hogy mindaddig nem kezdődhet meg a beruházás, amíg határozat nem születik a civil szervezeteknek, Pécs önkormányzatának és magánszemélyeknek az építési engedély hatályon kívül helyezésére és az ügyben új eljárás lefolytatására vonatkozó alapbeadványaiban – mondta el sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan alpolgármester a február 7-én kelt határozat kézhezvételét követően.

A szocialista politikus hozzátette: a táblabíróság az első fokon korábban eljáró Fővárosi Bírósággal ellentétes döntést hozott, melyet azzal indokolt, hogy ha idővel helyt adnának az építési engedély felfüggesztésére és az új eljárás lefolytatására irányuló beadványoknak, az addig elvégzett kivitelezési munkák olyan károkat okoznának a környezetben és a vízbázisban, hogy kétséges lenne az eredeti állapot visszaállítása. Az indoklásban szerepel az is, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt a radarállomás felépítésére, de ezt nem kötötték helyhez és időhöz, vagyis nem szabták meg, a létesítményt hol és mikor kell megépíteni.

A CMM szóvivője, Vicze Csilla két másik lokátorellenes szervezet, az Istenkuti Közösségért Egyesület, valamint az Összefogás Pécsért Egyesület képviselőivel közösen tartott tájékoztatón azt mondta: a bírósági eljárás akár évekig is elhúzódhat. Ha a Honvédelmi Minisztériumot (HM) szorítja az idő, akkor az a legjobb, ha szakmailag megalapozott, új helyszínt keresnek a radarnak.

A végrehajtó hatalomnak be kell látnia, hogy rá is vonatkoznak a szabályok. A társadalmi feszültséget nem szabad tovább növelni egy szakmailag rossz döntés miatt – tette hozzá a szóvivő, aki egyben reményét fejezte ki, hogy “a civil lakosságnak nem kell további áldozatokat hoznia, nem kerül sor csetepatéra, tüntetésekre a hegyen”.

A HM hétfői közleményében hangsúlyozza: az ítélőtábla döntése az építkezés azonnali végrehajthatóságára vonatkozik, nem hatálytalanítja a kiadott építési engedélyt, amely így továbbra is érvényes.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a bírósági döntés nem kérdőjelezi meg a tubesi beruházás egészének a célszerűségét, és nem mond ítéletet a radartelepítésről. Az építési engedély tárgyában a Fővárosi Bíróságon, a 2008. május 9-én kezdődő peres eljárás során születik majd végső döntés.

A Fővárosi Ítélőtábla döntése következtében a beruházás a tervezett határidőre nem valósítható meg, ezért a Magyar Köztársaságnak csaknem 1,2 milliárd forint kártérítést kell fizetnie a radar szállítójának, és továbbra is fenn kell tartania az elavult radarrendszert a Dunántúlon – közölte a HM. Az elavult berendezések üzemeltetéséhez, karbantartásához, kiszolgálásához szükséges anyagi és emberi erőforrás igénye sokszorosa a tervezett korszerű radarállomásénak: mintegy 35 milliárd forint további kiadást jelent majd az adófizetőknek.

A közlemény részletezi, hogy a beruházás alapvető célja a Tubes-tetőn – honvédségi kezelésben lévő területen – korszerű 3D radar telepítési feltételeinek megteremtése a radartorony, a kiszolgáló épület és az egyéb kapcsolódó építmények megépítésével. A beruházás az eredeti feltételekkel mintegy 900 millió forintba került volna a Magyar Köztársaság adófizetőinek.

A Honvédelmi Minisztérium e katonai programok megvalósítását továbbra is nélkülözhetetlennek tartja az ország biztonsága, a hazai és a NATO-szövetségi légvédelem erősítése, a Magyar Köztársaság katonai és polgári légtérvédelmi feladatainak zökkenőmentes ellátása érdekében.

A minisztérium vizsgálja annak megoldási módozatait, hogy a késedelemben lévő tubesi helyszín miatt milyen mobil radareszközökkel lehet ideiglenesen biztosítani a Magyar Köztársaság légterének védelmét, a civil és a katonai légi közlekedés biztonságát mindaddig, amíg a harmadik radarállomás fel nem épül.