Az Európai Bizottság júniusra elkészülő jelentésében ismerteti majd szándékát, hogy szükségesnek látja-e a banki megtakarításokból származó jövedelmek megadóztatására vonatkozó irányelv módosítását – közölte a keddi pénzügyminiszteri ülést követően Kovács László adóügyi biztos.

A liechtensteini adóelkerülési botrány járulékos hatásaként elképzelhető, hogy az Európai Bizottság legkorábban idén júniusban kezdeményezni fogja az úgynevezett megtakarítási adóról szóló uniós irányelv módosítását – derült ki a pénzügyminiszteri tanács keddi ülését követően. A téma megvitatását Peer Steinbrück német pénzügyminiszter kezdeményezte, a 2005. július 1-jén hatályba lépett jogszabály további szigorítását szorgalmazva a német állampolgárok liechtensteini bankokban tartott titkos számlái miatt kirobbant botrány kapcsán. A megtakarítási adóról szóló irányelv értelmében a tagállamok adóhatóságainak tájékoztatniuk kell egymást a másik állampolgárainak náluk nyitott bankbetétjei után fizetett kamatokról, hogy ezek ne bújjanak ki az adófizetés kötelezettsége alól.

Három uniós tagállam – Ausztria, Belgium és Luxemburg – azonban az ottani banktitokra vonatkozó törvények miatt információcsere helyett mindaddig forrásadót vethet ki külföldiek náluk lévő betéteiből származó megtakarításokra, amíg az EU-nak nem sikerült hasonló rendszer alkalmazására rávenni Svájcot, Monacót, Andorrát, Liechtensteint és más adóparadicsomokat. Az eddig megkötött megállapodásoknak köszönhetően a direktíva jelenleg a 27 EU-tagállam mellett 5 Unión kívüli európai országra és 10 adóparadicsomként működő egykori brit és holland gyarmatra terjed ki.

Az Európai Bizottság – amelynek három évenként kell jelentést készítenie a rendszer működéséről – június végéig egy jelentést terjeszt majd a tagállamok elé, amelyben ha szükséges, módosításokat javasol majd a megtakarítási adóban – közölte kedden az adóügyi biztos. Kovács László a megtakarítási adó kétirányú kiterjesztésére lát lehetőséget. Az egyik a rendelkezések folyamatban lévő földrajzi kiterjesztése – a Bizottság jelenleg is tárgyal erről Hongkonggal, Makaóval és Szingapúrral -, a másik pedig tartalmi oldalon erősítené a jogszabályt, hogy a bankbetéteken túl a részvényekből, a kötvényekből és a befektetési alapokból származó jövedelmekre is kiterjesztené az adózási kötelezettséget. Hangsúlyozottan az uniós országok polgárainak más tagállamokban meglévő megtakarításaiból szerzett jövedelmekről van szó.

A pénzügyminiszterek kedden úgy döntöttek, hogy bizonytalan ideig leveszik a napirendről a határokon átnyúló áfacsalások elleni fellépésre felmerült két opciót, nevezetesen a határokon átnyúló üzleti tranzakciók áfamentességének megszüntetését, illetve az úgynevezett fordított adózást, amikor a forgalmi adót a végső fogyasztóval fizettetik meg. Az utóbbi megoldást elsősorban Ausztria és Németország támogatja, de számos tagállam szkeptikusan viszonyul hozzá. Arról ugyanakkor egyetértés van a pénzügyminiszterek között, hogy az áfacsalás elleni hagyományos módszereket, mint például a nemzeti adóhatóságok közötti információszolgáltatás intenzívebbé tételét, erősíteni kell. A Bizottság kész néhány napon vagy héten belül konkrét jogszabályi javaslatot előterjeszteni az ügyben – közölte Kovács László.