P.J. (37 éves pest megyei lakos, férfi) vádlott 2007. augusztus 11-ről 12-re virradó éjszaka Siófok belterületén ittas állapotban vezette gépkocsiját.

A vádlottat két szolgálatban lévő rendőr megállította, igazoltatták és ittasságát észlelve alkoholszondával is ellenőrizték. A vádlott az italfogyasztás tényét nem vitatta. Miután a rendőrök közölték vele, hogy vérvételre előállítják, a vádlott beszállt a rendőrségi gépjárműbe. Itt több alkalommal szóba hozta, hogy szüksége van a jogosítványra, “másképp kellene a dolgot elrendezni”. A rendőröknek először 20.000 forintot, majd személyenként 20.000 forintot ajánlott és az összeget folyamatosan emelve, 200.000 forintot ígért azért, ha a rendőrök az intézkedéstől eltekintenek. A rendőrök a pénz felajánlása után többször figyelmeztették a vádlottat arra, hogy magatartásával hagyjon fel, mert ezzel vesztegetést követ el.

A vádlottat a Siófoki Rendelőintézetbe vérvételre előállították, itt az orvos és az asszisztens előtt is, már összeg meghatározása nélkül azt kérte, hogy másképp oldják meg a dolgot. A vérvétel után a vádlottat a rendőrkapitányságra előállították.

A vádlott azzal a magatartásával, hogy pénzt ajánlott a rendőröknek, őket arra próbálta rávenni, hogy tekintsenek el a vérvételtől, jogosítványát ne vegyék el, ezzel kötelességüket szegjék meg.

Az elsőfokú bíróság a fenti tényállás alapján P.J. vádlott bűnösségét 2 rb. hivatali vesztegetés bűntettében állapította meg, és őt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönre, valamint 100.000 forint pénzmellékbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette. A vesztegetés alapjául szolgáló 200.000 forintot elkobozta.

A megyei bíróság ítélete ellen az ügyész a vádlott terhére a pénzmellékbüntetés és a vagyonelkobzás összegének megemelése érdekében jelentett be fellebbezést.

A Pécsi ítélőtábla dr. Makai Lajos vezette tanácsa az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, mellőzte a vádlottal szemben a pénzmellékbüntetés kiszabását, a vagyonelkobzás összegét 400.000 Ft-ban állapította meg.